Prin listarea calitatilor voastre veti sti in ce directie trebuie sa va orientati cariera profesionala. Mai mult decat atat, cunoasterea calitatilor va va permite sa redactati cat mai eficient CV-ul siscrisoarea de intentie.
Angajatorii disting doua tipuri de competente:
Competente personale – in aceasta categorie intrand aptitudinile voastre sociale, comportamentul vostru, etc. Aceste competente pot sa faca din voi o persoana perseverenta, analitica.
Competente profesionale – pregatirea voastra joaca un rol foarte important in dezvoltarea acestor competente, dar se pot dezvolta prin exercitarea meseriei sau in timpul vostru liber. Putem vorbi aici despre capacitatea de a vorbi o limba straina, capacitatea de negociere sau de perspicacitatea voastra in afaceri.
Competentele personale sunt foarte importante mai ales daca sunteti in cautarea unei pozitii de conducere sau o alta pozitie pentru care personalitatea este foarte importanta.
Pentru a va determina punctele forte si slabe este necesar sa va bazati pe pregatirea voastra, experienta profesionala si viata privata. Ganditi-va la ceea ce ati facut in trecut, amintindu-va care au fost reactiile voastre in diferite situatii.
Competente bazate pe pregatirea voastra – Ganditi-va la cunostintele dobandite in timpul studiilor si abilitatile sociale dezvoltate.
- Care au fost materiile la care ati avut cele mai bune note?- Ati facut vreun stagiu in timpul studiilor? Ce ati invatat?- Ce rol ati avut in timpul activitatilor de grup? Lider sau supus?
Competente dobandite prin experienta profesionala – Luati in considerare ceea ce ati invatat la locurile de munca precedente.
- Care au fost activitatile facute cu placere?- Cati ani de experienta aveti pentru cele mai importante competente?- Puteti sa-i convingeti pe ceilalti asupra ideilor voastre?- Cum a fost relatia cu fostii colegi?
Competente dezvoltate in timpul liber – Chiar si in timpul liber dezvoltati abilitati care sunt importante pentru cariera voastra.
- Sunteti perseverenti? Stiti sa va asumati responsabilitatea? Stiti sa lucrati eficient in echipa?- Ati urmat anumite cursuri in timpul liber care v-au ajutat sa dezvoltati anumite abilitati importante?- Care sunt hobby-urile voastre si in ce masura v-au ajutat sa invatati anumite lucruri importante pentru cariera voastra?
Pentru a convinge un angajator de competentele voastre trebuie, in primul rand, sa fiti constienti de propriile capacitati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu