Sigle proiect

Sigle proiect

joi, 29 ianuarie 2015

Caluza de confidentialitate in contractul de munca

Clauza de confidentialitate este una din principalele clauze din contractul de munca si reprezinta acordul celor doua parti de a nu transmite date sau informatii cunoscute din timpul executariicontractului de munca.
Clauza de confidentialitate este valabila pe toata durata contractului de munca si dupa incetarea acestuia. Codul Muncii nu prevede o durata maxima pentru aceasta clauza.
Pentru a-si putea produce efectele, clauza de confidentialitate trebuie sa fie prevazuta in contractul de muncaIn al doilea rand, informatiile care sunt considerate confidentiale trebuie precizate si definite intr-un mod clar si exact in regulamentul intern, in contractul colectiv sau in contractul individual de munca.
Nerespectarea clauzei de confidentialitate de catre oricare din parti, atat de catre angajat cat si de catre angajator, atrage dupa sine plata de daune-interese.
Clauza de confidentialitate reprezinta, de fapt, obligatia salariatului de a pastra secretul de serviciu.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Negocierea contractului de munca - sfaturi si sugestii

Multe persoane transforma negocierile in simple mijloace de a incheia un acord cu un angajator in ceea ce priveste salariul. Totusi, in cadrul acestei intalniri, pot fi discutate mai multe elemente importante despre viitorul post.
Negocierea se poate axa pe urmatoarele aspecte:
· Descrierea postului si titlul acestuia. Informatiile care se gasesc intr-o prezentare de pe internet sau din ziare, reviste de specialite sunt insuficiente pentru a expune toate caracteristicile postului respectiv, de aceea este foarte important un plus de informatii din partea angajatorului.
· Avantajele in ceea ce priveste asigurarile si pensia, concediile si orice alte beneficii oferite angajatului (masina, laptop, prime, ...)
· Perioada de proba. Durata perioadei de proba este reglementata de legislatia muncii si trebuie sa fiti atenti sa fie in conformitate cu aceasta.

Sugestii pentru o negociere reusita
Este bine sa nu ridicati pretentii salariale prea repede deoarece puteti pierde un avantaj pentru urmatoarele negocieri. Daca se intampla sa fiti presati pentru a spune care este salariul dorit, este indicat sa cereti inainte o oferta din partea angajatorului.
Este de preferat sa nu exagerati in ceea ce priveste venitul actual. Pentru o companie este foarte usor sa verifice cifrele pe care le mentionati.
Trebuie sa rezistati tentatiei de a accepta o oferta imediat, chiar daca vi se pare atragatoare. Este indicat sa cereti un timp pentru a reflecta! Aceasta strategie va poate permite negocierea unui contract mai bun. Daca acceptati foarte repede, se poate considera ca oferta initiala era foarte buna.
-  Este bine sa negociati salariul, apoi sa discutati despre fiecare avantaj separat pentru  a stabili remuneratia globala.
Atunci cand negociati, este bine sa va aratati entuziasmul in ceea ce priveste postul: viitorul sef, munca si oportunitatile.
Trebuie sa fiti atenti si pozitivi!

marți, 27 ianuarie 2015

Clauza de formare profesionala a angajatilor

Formarea este importanta si inainte, dar si dupa angajare. Ba chiar angajatorii sunt obligati sa asigure formarea profesionala a angajatiolor. Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiti cu privire la formarea angajatilor.

Conform Codului Muncii, salariatii au dreptul de a participa la programe pentru formare profesionala, la un anumit interval de timp.Daca participati la un stagiu de formare profesionala ce are loc din initiativa angajatorului, e bine sa stiti ca toate cheltuielile aferente stagiului sau cursului de formare profesionala sunt suportate de catre acesta.Clauza de formare profesionala are urmatoarele prevederi legate de drepturile salariale pe parcursul stagiului/cursului pe care il urmati:

daca scoaterea din activitate nu depaseste 25% din durata zilnica a timpului de lucru, veti primi toate drepturile salariale prevazute in contractul de munca;
daca scoaterea din activitate depaseste 25% din durata zilnica a timpului de lucru, beneficiati desalariul de baza si de sporul de vechime;
 daca scoaterea din activitate este integrala, veti beneficia de o indemnizatie platita de angajator, iar contractul de munca se suspenda.Cea mai importanta prevedere pe care o contine clauza de formare profesionala este legata de scoaterea integrala din activitate. Daca aceasta este mai mare de 60 de zile, angajatorul poate folosiclauza de formare profesionala pentru a va pastra in companie minim 3 ani de la data absolvirii cursului sau stagiului de formare profesionala.In cazul in care, doriti sa plecati din companie prin demisie mai devreme de 3 ani, aveti obligatia de a restitui plata cheltuielilor aferente cursului/stagiului efectuat, proportional cu perioada nelucrata.Aceasta prevedere din clauza de formare profesionala este valabila si daca sunteti concediat pentru motive disciplinare. Clauza de formare profesionala se anuleaza, in schimb, in situatia in care concedierea nu are loc din vina voastra.In calitate de salariat, e bine sa cunoasteti toate aceste prevederi legate de clauza de formare profesionala, pentru a fi mai bine informati in situatia in care veti participa la un program de formare profesionala.

luni, 26 ianuarie 2015

Contractul de munca pe perioada determinata

Nu va temeți de contractul de munca pe perioada determinata. Trebuie doar sa stiti cateva lucruri importante despre el atunci cand sunteti gata sa va angajati pe perioada determinata.
Angajatorii au posibilitatea de a incheia contracte de munca pe perioada determinata cu salariatii, in anumite conditii prevazute de lege.
Acest contract de munca se incheie numai in forma scrisa si contine in mod obligatoriu durata si data intrarii sale in vigoare.

Contractul de munca pe perioada determinata poate fi incheiat pe o durata de maxim 24 de luni. Retineti faptul ca se pot incheia un numar succesiv de maxim 3 contracte de munca pe perioada determinata, cu conditia ca toate cele 3 contracte impreuna sa nu depaseasca 24 de luni.

Contractul individual de munca pe perioada determinata se poate incheia in urmatoarele situatii:
  • in cazul inlocuirii unui angajat cu contract de munca suspendat, cu exceptia situatiei in care acel angajat participa la greva;
  • cu ocazia cresterii temporare a activitatii angajatorului;
  • in cazul desfasurarii unor activitati cu caracter sezonier;
  • cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
  • pentru angajarea unor persoane care in termen de 5 ani indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
  • in cazul angajarii unor persoane ce pot cumula pensia cu salariul;
  • pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe pe perioada determinata.
     

O diferenta importanta intre contractul incheiat pe perioada determinata si cel incheiat pe perioada nedeterminata o constituie durata perioadei de proba.
Astfel, pentru contractul de munca pe perioada determinata, perioada de proba nu trebuie sa depaseasca 5 zile lucratoare pentru o durata mai mica de 3 luni a contractului de munca, 15 zile lucratoare pentru o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni a contractului de munca sau 30 zile lucratoare pentru o durata mai mare de 6 luni a contractului de munca. De asemenea, in cazul angajatilor ce detin functii de conducere, se acorda o perioada de proba de 45 zile lucratoare pentru o durata mai mare de 6 luni a contractului de munca.

In cazul in care ati fost angajat cu contract de munca pe perioada determinata, prelungirea contractului si implicit, transformarea acestuia intr-un contract pe perioada nedeterminata, depinde, in cea mai mare masura de activitatea pe care o desfasurati in companie.

Prin urmare, cu cat aveti mai multe responsabilitati si deveniti o persoana de incredere, cu atat mai mult sansele de continuare a colaborarii cresc pentru voi.

joi, 22 ianuarie 2015

Procesul de recrutare: utilizarea retelelor sociale

Retelele sociale sunt spatii de comunicare care permit intalnirea de noi colaboratori, noi clienti si chiar noi angajatori, permit stabilirea de parteneriate, permit informarea cu privire la anumite companii si, chiar gasirea unui loc de munca.
Recrutarea cu ajutorul acestor retele sociale este gratuita, dar anumite servicii suplimentare necesita plata anumitor abonamente.
Utilizarea retelelor sociale in recrutare presupune si anumite erori pe care trebuie sa le eliminati:
- Nu acceptati cereri de contact din partea unor persoane pe care nu le cunoasteti. Daca primiti o oferta de munca din partea unei persoane cu care nu ati vorbit niciodata nu ezitati sa cereti cat mai multe informatii, inainte de a va prezenta.
- Nu trimiteti invitatii persoanelor pe care nu le cunoasteti. Daca vreti sa intrati in relatii cu o persoana pe plan profesional, trimiteti o cerere de contact cu explicatiile corespunzatoare.
- Nu confundati calitatea cu cantitatea si nu incercati sa creati o retea cat mai mare. Pentru a constitui o retea de calitate, intrati in contact cu persoane pe care le cunoasteti si in care aveti incredere pe plan profesional.
Pentru o recrutare reusita trebuie sa updatati profilul vostru cand au loc anumite schimbari si sa eliminati detaliile nepotrivite, precum poze indecente sau comentarii negative. Trebuie lasate doar acele informatii care creeaza o imagine pozitiva despre voi.
Principalul avantaj in utilizarea retelelor sociale in procesul de recrutare il reprezinta costurile foarte mici, uneori chiar inexistente.

miercuri, 21 ianuarie 2015

Selectati ofertele de job-uri!

Foarte multe persoane care cauta cu disperare un loc de munca, considera ca trimiterea unui numar foarte mare de CV-uri la oferte de job din domenii diferite, le mareste sansele de a fi contactati pentru un interviu. In realitate, lucrurile stau altfel. Nu volumul este cel care conteaza, ci calitatea!
Selectati cu atentie ofertele de job-uriAsa cum angajatorii selecteaza CV-urile candidatilor, pentru a nu retine decat 10-15 din cateva sute, si candidatii trebuie sa procedeze la fel. Selectati cu atentie acele posturi si companii care va convin cel mai mult si pentru care sansele de a fi remarcati sunt reale.Este adevarat ca, de multe ori, selectia ofertelor de job depinde de “tensiunile” sectorului de piata care va intereseaza. Din pacate, daca nu doriti decat sa gasiti un job, oricare ar fi acesta, exista riscul foarte mare de a nu avea succes. Este de preferat sa tintiti un domeniu sau o meserie anume si sa raspundeti ofertelor de job-uri destinate acestora.
Fiti prudenti in folosirea cuvintelor cheieO prima selectie in cautarea unui job trebuie sa fie facuta in functie de: locul geografic, sector, meserie/functie. Motoarele de cautare de pe site-urile specializate cu oferte de job-uri va permit sa faceti aceste selectii cu usurinta.In functie de numarul de rezultate obtinute odata cu aceasta prima selectie, puteti recurge la o a doua cautare, utilizand cuvinte cheie care sa reduca si mai mult ofertele afisate. De exemplu, daca sunteti secretara si cautati un post care sa includa activitati de contabilitate, puteti selecta doar acele job-uri care contin cuvantul cheie « contabilitate ».Avantajul acestei selectii este ca, printre numeroasele posturi de secretara, le veti gasi numai pe acelea care includ si activitati de contabilitate. In schimb, exista dezavantajul ca, restrictionand cautarea dupa un anumit cuvant cheie, sa primiti doar acele anunturi care cuprind cuvantul cheie exact in forma scrisa de voi. Astfel, o oferta care va contine exprimarea « secretara cu responsabilitati contabile » nu va fi selectata.In aceasta situatie, este bine atunci cand folositi cuvinte cheie, sa utilizati mai multe forme ale acestora, pentru a compara rezultatele cautarii.
Raspundeti cu atentie la anunturi!Odata ce ati restrans cautarea si ati gasit oferte de job interesante, verificati daca acestea corespund profilului vostru, inainte sa va entuziasmati. Daca postul va surade, insa experienta si formarea voastra nu se potrivesc cerintelor acestuia, trebuie sa cautati mai departe.O alta selectie de care trebuie sa tineti cont in trierea ofertelor de job este data aparitiei acestora. Evitati sa raspundeti la anunturi mai vechi de 2-3 saptamani. Este posibil ca in acest timp, angajatorul sa fi ales deja candidatii pentru interviu.Cititi cu atentie ofertele care va intereseaza si analizati toate elementele pe care le contin: numele si tipul companiei, postul propus, criterii de selectie, criterii considerate ca un « plus », salariu propus, etc. Daca cerintele job-ului se potrivesc in proportie de 80% cu profilul vostru si cu dorintele voastre, puteti raspunde. Daca nu, ganditi-va de 2 ori inainte sa aplicati!
Efectuand o selectie adecvata pentru ofertele de job care va intereseaza, veti reduce timpul si efortul de a candida pentru niste posturi care nu va aduc mari sperante de reusita si va veti putea concentra pe acele oferte cu adevarat importante pentru profilul vostru.

marți, 20 ianuarie 2015

Dosarul de candidatura reusit

Dosarul de candidatura reprezinta cea mai completa forma de a candida pentru un job. Fiecare element din continutul acestuia reprezinta o piesa importanta pentru reusita voastra.
Pentru a-l impresiona pe angajator, includeti in dosarul de candidatura urmatoarele documente, respectand ordinea acestora:
- Scrisoarea de intentie- CV-ul- Diplome si certificari- Scrisori de recomandare
Scrisoarea de intentie este primul element din dosarul de candidatura pe care-l va remarca angajatorul. Realizati acest document tinand cont de faptul ca prima impresie conteaza. Insa nu uitati ca lizibilitatea este mai importanta decat originalitatea. Nu trebuie sa reinventati un format  descrisoare de intentie, ci este suficient sa folositi un model standard. Mult mai important este continutul scrisorii de intentie. Dupa parcurgerea acestuia, angajatorul trebuie sa-si doreasca sa va cunoasca fara sa mai fie nevoie sa consulte si alte documente din dosarul de candidatura.
CV-ul este elementul cel mai frecvent consultat de catre angajatori. Insa acestia nu pierd niciodata prea mult timp cu lectura CV-ului, motiv pentru care redactarea acestuia trebuie sa fie facuta cu multa grija. Acordati-va timp pentru realizarea unui CV cat mai clar si concis structurat, care sa va puna in lumina punctele forte.
Diplomele si certificarile obtinute sunt elemente ce sustin informatiile prezentate in CV si dovedesc veridicitatea acestora. Cu toate acestea, este de preferat sa includeti in dosarul de candidatura numai acele documente care au legatura directa cu cerintele postului pe care doriti sa-l ocupati. Atentie: nu includeti in dosarul de candidatura documente originale, ci numai copii xerox!
Un alt document ce mai poate fi inclus in dosarul de candidatura este scrisoarea de recomandare. Fie ca este vorba de o recomandare obtinuta in urma efecturarii unui stagiu de practica sau de la ultimul loc de munca, acest document se prezinta de regula la cererea angajatorului.Pe langa continut, dosarul de candidatura trebuie sa aiba si un aspect profesional. Toate elementele dosarului trebuie sa fie redactate respectand acelasi stil, format, font, culoare, etc.Indiferent daca acesta va fi transmis in format online sau print, dosarul trebuie sa contina si o pagina de titlu. Daca este nevoie sa-l trimiteti in format print, nu pliati foile, ci trimiteti dosarul intr-un plic special pentru foi A4.
Un dosar de candidatura reusit este un document ce contine toate informatiile necesare si toate atuurile candidatului, prezentate intr-o forma cat mai atragatoare.

luni, 19 ianuarie 2015

Ramaneti pozitivi in timpul cautarii unui job!

Cautarea unui job afecteaza atitudinea si moralul candidatilor, mai ales atunci cand apare o intrerupere profesionala, iar cautarile dureaza mai mult decat se asteapta.Este normal ca in aceasta situatie sa va simtiti usor descumpaniti, insa nu trebuie sa va lasati condusi de aceasta stare, care nu este deloc benefica.Urmatoarele sfaturi va vor ajuta sa va pastrati atitudinea pozitiva pe parcursul procesului de recrutare.
Nu renuntati la rutina zilnica!Atunci cand nu mai ai un job si o activitate zilnica, este foarte usor sa-ti pierzi motivatia. Ganditi-va la cautarea unui job ca la "un job zilnic", care incepe si se termina la o ora anume. Daca urmati un anumit program, veti reusi sa fiti mai eficienti si mai productivi atunci cand nu lucrati.Construiti-va un plan pentru cautarea unui job!Este important sa va organizati si sa incepeti prin a va stabili prioritatile pentru noul job. In acest fel, nu veti alerga dupa mai multi iepuri in acelasi timp. Daca dupa o perioada, observati ca nu aveti succes in directia in care cautati, opriti-va si reganditi obiectivele. Nu va temeti de o reorientare profesionala!Treceti in revista punctele pozitive!Faceti o lista cu toate elementele pozitive despre voi, inclusiv competente, personalitate, realizari, proiecte de care sunteti mandri, situatii in care ati excelat si lucruri la care va pricepeti. Revizuind toate aceste lucruri, va veti aminti de punctele voastre forte si veti fi mai optimisti.Fiti Voluntari!Pierderea unui job va afecteaza increderea in sine si va face sa va simtiti inutili? Cautati sa participati in cadrul unor actiuni de voluntariat. In acest mod, va veti simti mai valorosi, iar faptul ca ii ajutati pe ceilalti va creste increderea in sine si atitudinea pozitiva. In plus, voluntariatul este o sursa de experienta profesionala si de oportunitati.Concentrati-va pe ceea ce puteti controla!Nu puteti controla cat de repede sunteti contactati de un angajator sau daca acesta hotaraste sau nu sa va angajeze. Decat sa va irositi energia pe astfel de ganduri, concentrati-va mai bine pe aspectele pe care le puteti controla, si anume CV-ul, scrisoarea de intentie si prestatia la interviu.Atitudinea pozitiva si perseverenta sunt 2 calitati foarte importante pentru ca procesul de recrutare sa fie unul de succes!


vineri, 16 ianuarie 2015

Sfaturi pentru organizarea cautarii unui job

Cautarea unui loc de munca este un proces de lunga durata. Va prezentam cateva sfaturi utile si trucuri pentru organizarea in cautarea unui loc de munca, fara a pierde foarte mult timp.
Notati data aparitiei ofertelor de munca care va intereseaza, datele targurilor de job-uri sau evenimentelor care ar putea sa va ajute in demersul vostru. Planificati-va zilele in care sa va dedicati redactarii scrisorilor de intentie si CV-urilor, dar si programul disponibil pentru a participa lainterviurile de angajare.

Foarte important in procesul de cautare a unui loc de munca este pregatirea candidaturii voastre. Personalizarea CV-ului si a scrisorii de intentie este un pas important pentru reusita voastra.
In momentul in care incepeti sa cautati un job trebuie sa stiti foarte bine ce va doriti. De cele mai multe ori candidatii ajung sa accepte un job care nu are nicio legatura cu pregatirea si cu domeniul de activitate dorit. Selectia job-urilor pentru care vreti sa va depuneti candidatura este foarte importanta in procesul de recrutare.
Alegeti job-urile care corespund nivelului vostru de experienta si formarii voastre. Aplicarea pentru job-uri care presupun un nivel de pregatire mai scazut sau mai ridicat ar putea sa reprezinte un punct slab pentru candidatura voastra.
In cazul in care ati trimis un CV si o scrisoare de intentie personalizata, salvati aceste documente in vederea imprimarii in cazul in care sunteti chemati la un interviu si este necesar sa aveti cu voi aceste documente.
In cazul in care nu va depuneti candidatura prin intermediul site-urilor de recrutare, incercati sa aflati numele persoanei responsabile cu recrutarea din cadrul companiei care va intereseaza si incercati sa-i adresati scrisoarea voastra de intentie.

Este foarte important sa fiti organizati in cautarea unui job si sa notati toate informatiile esentiale pentru fiecare job pentru care va depuneti candidatura.

joi, 15 ianuarie 2015

CONTINUĂM ORGANIZAREA CURSURILOR DE FORMARE

Am început cursul de calificare nr. 8 „Operator introducere, prelucrare şi validare date” nivel 2 cu o durată de 720 de ore începand cu data de15.01.2015 în Com. Videle, Jud. Teleorman, în incinta Liceului Teoretic. La deschiderea de curs au participat 28 de persoane care au îndeplinit condițiile de înscriere în grupul țintă al proiectului, formatorii și coordonatorul de formare.

miercuri, 14 ianuarie 2015

Recrutarea si retelele sociale

Utilizarea retelelor sociale pentru cautarea de locuri de munca este inca un concept relativ nou pentru multi angajatori si directori de resurse umane. Cum pot retelele sociale sa se implice inprocesul de recrutare? Cum sunt folosite aceste medii pentru a promova candidatura voastra?
Imaginea pe care o promovati pe retelele sociale este extrem de importanta atunci cand sunteti in cautarea unui loc de munca. Veti fi surprinsi sa aflati ca angajatorii sunt influentati de imaginea voastra promovata pe aceste retele sociale.
Cei mai multi candidati intampina refuzuri din partea angajatorilor dupa ce acestia le vizualizeaza profilul pe retelele sociale. Motivele pentru aceste refuzuri sunt multiple, dar puteti sa le controlati daca sunteti atenti la informatiile prezentate pe Facebook, Twitter, etc. Publicarea de comentarii sau fotografii neadecvate, mai ales despre fostul angajator, sau publicarea de informatii confidentiale de la locul de munca anterior pot fi in defavoarea voastra.
In consecinta, este foarte important ce publicati, mai ales in momentul in care sunteti in cautarea unui loc de munca. Fiti atenti la toate detaliile care ar putea sa indeparteze angajatorii sau sa va pateze imaginea. Anumite retele sociale va ofera posibilitatea sa restrictionati accesul la anumite informatii.
Recrutarea prin intermediul retelelor sociale este influentata de imaginea perceputa de vizitatori. Asigurati-va ca scoateti in evidenta aspectele pozitive ale personalitatii voastre sau abilitatile de comunicare! Toate acestea sunt importante pentru ca angajatorul sa observe compatibilitatea dintre voi si compania pe care o reprezinta.
Din punctul de vedere al angajatorilor, profilurile de pe retelele sociale confirma sau nu informatiile prezentate in CV. Aceste instrumente ofera angajatorilor posibilitatea sa obtina informatii despre competente sau calitati personale, cum ar fi comunicarea, creativitatea, profesionalismul.

Scopul recrutarii prin intermediul retelelor sociale este acela de a sustine metodele clasice de recrutare si de a oferi angajatorilor posibilitatea sa obtina informatii pe care nu le pot accesa in mod clasic.

marți, 13 ianuarie 2015

Cum va cresteti sansele de a obtine un job

Prin listarea calitatilor voastre veti sti in ce directie trebuie sa va orientati cariera profesionala. Mai mult decat atat, cunoasterea calitatilor va va permite sa redactati cat mai eficient CV-ul siscrisoarea de intentie.
Angajatorii disting doua tipuri de competente:
Competente personale – in aceasta categorie intrand aptitudinile voastre sociale, comportamentul vostru, etc. Aceste competente pot sa faca din voi o persoana perseverenta, analitica.
Competente profesionale – pregatirea voastra joaca un rol foarte important in dezvoltarea acestor competente, dar se pot dezvolta prin exercitarea meseriei sau in timpul vostru liber. Putem vorbi aici despre capacitatea de a vorbi o limba straina, capacitatea de negociere sau de perspicacitatea voastra in afaceri.
Competentele personale sunt foarte importante mai ales daca sunteti in cautarea unei pozitii de conducere sau o alta pozitie pentru care personalitatea este foarte importanta.
Pentru a va determina punctele forte si slabe este necesar sa va bazati pe pregatirea voastra, experienta profesionala si viata privata. Ganditi-va la ceea ce ati facut in trecut, amintindu-va care au fost reactiile voastre in diferite situatii.
Competente bazate pe pregatirea voastra – Ganditi-va la cunostintele dobandite in timpul studiilor si abilitatile sociale dezvoltate.
Care au fost materiile la care ati avut cele mai bune note?Ati facut vreun stagiu in timpul studiilor? Ce ati invatat?- Ce rol ati avut in timpul activitatilor de grup? Lider sau supus?
Competente dobandite prin experienta profesionala – Luati in considerare ceea ce ati invatat la locurile de munca precedente.
Care au fost activitatile facute cu placere?Cati ani de experienta aveti pentru cele mai importante competente?Puteti sa-i convingeti pe ceilalti asupra ideilor voastre?Cum a fost relatia cu fostii colegi?
Competente dezvoltate in timpul liber – Chiar si in timpul liber dezvoltati abilitati care sunt importante pentru cariera voastra.
Sunteti perseverenti? Stiti sa va asumati responsabilitatea? Stiti sa lucrati eficient in echipa?Ati urmat anumite cursuri in timpul liber care v-au ajutat sa dezvoltati anumite abilitati importante?Care sunt hobby-urile voastre si in ce masura v-au ajutat sa invatati anumite lucruri importante pentru cariera voastra?

Pentru a convinge un angajator de competentele voastre trebuie, in primul rand, sa fiti constienti de propriile capacitati.

luni, 12 ianuarie 2015

Recrutarea pe internet

Cel putin o companie din doua a recurs la ajutorul internetului pentru a gasi persoanele potrivite pentru nevoile companiei. Prin urmare, companiile se confrunta cu o noua problema, gestionarea fluxului de aplicatii. In situatia actuala cererea si oferta sunt favorabile pentru companii.
In primul rand, recrutarea prin intermediul internetului poate furniza un numar mare de angajati, iar un al doilea atu important sunt costurile alocate pentru procesul de recrutare. Al treilea argument important este faptul ca internetul creste semnificativ viteza de procesare a cererilor de angajare.
Cu toate acestea, recrutarea pe internet are si unele limitari, nefiind accesibila tuturor categoriilor de salariati. Tinerii absolventi si cadrele de conducere sunt supra-prezente pe site-urile de recrutare. Prima regula pentru a atrage candidatii pe site-ul companiei: nu este suficienta publicarea anunturilor de angajare. Compania trebuie sa lucreze pentru a imbunatati reputatia si imaginea site-ului.
Atunci cand o companie nu are o reputatie suficient de mare pentru a atrage trafic pe site-ul sau, aceasta poate utiliza site-urile de locuri de munca generale sau specializate pentru recrutarea pe internet. Exista un risc cu care se confrunta companiile in trierea in mod eficient a candidaturilor, deoarece sunt coplesite de numarul de candidaturi primite.
Pentru procesarea cererilor in mod dinamic, companiile trebuie sa beneficieze de un software eficient care sa le ajute in selectia candidaturilor. Cand opteaza pentru recrutarea online, candidatii trebuie sa completeze un formular care joaca un rol de filtru si are rolul de a verifica daca profilul candidatilor este adecvat cu pozitia oferita de companie.
In ultima perioada recrutarea pe internet a inregistrat o crestere spectaculoasa, devenind cea mai importanta modalitate de recrutare, angajatorii preferand sa posteze anunturi de angajare pe site-urile de recrutare sau pe propriile site-uri de prezentare.

Internetul a schimbat dinamica in recrutare. Procesul de recrutarea fost accelerat in mod considerabil, rezultand un numar mai mare de candidaturi!

vineri, 9 ianuarie 2015

Etapele procesului de recrutare

  • Etapa 1 : Analiza canditaturii
Daca candidatura dumneavoastra corespunde postului,  se realizeaza  recrutarea pentru Grup: o sa fiti contactat pentru a participa si la urmatoarele etape de selectie. O sa primiti un raspuns intr-un termen stabilit de compania respectiva.Daca candidatura dumneavoastra nu corespunde pentru un post disponibil imediat, dar profilul dumneavoastra are calitatile de care firma are nevoie in acest an, atunci candidatura dumneavostra va ramane activa pe toata perioada anului. 
  • Etapa 2 : Preselectia
Intalnire telefonica, test de limba, test de personalitate, exercitii de simulare, intalnire cu responsabilul de resurse umane. In functie de post, o sa treceti prin toate sau o parte din aceste etape de selectie. 
  • Etapa 3 : Selectia
Ca regula generala, aceasta etapa de selectie consta intr-o intalnire cu viitorul dumneavoastra manager. Puteti, in functie de post, sa aveti intalniri si cu alti responsabili. 
  • Etapa 4 : Decizia
Decizia finala este luata de manager analizand si opiniile persoanelor care au participat la procesul de recrutare. Daca candidatura dumneavoastra va fi aprobata, o sa vi se faca o propunere dupa ultima intalnire.

joi, 8 ianuarie 2015

Cautarea eficienta a unui job

Nu exista niciun secret pentru cautarea job-ului dorit, trebuie doar sa fiti rigurosi, disciplinati si perseverenti, fara a uita sa va fixati obiective realiste.
Fixarea obiectivelorInainte de a incepe trimiterea in masa a candidaturii voastre, stabiliti-va in prealabil obiectivele precise. Trebuie sa stabiliti ceea ce asteptati de la locul de munca: salariul, conditiile de munca, orarul, responsabilitatile, etc. Apoi puteti sa stabiliti limita de timp alocata pentru procesul de cautare a unui loc de munca. Stabiliti timpul alocat pentru cautarea prin intermediul site-urilor de recrutare de pe internet si cel alocat pentru contactarea directa a companiilor pentru a verifica daca au locuri de munca disponibile.
Stabilirea unei strategii de cautareTrebuie sa stabiliti o strategie prin care sa reusiti sa va indepliniti obiectivele, identificand mijloacele la care ar trebui sa apelati pentru a reusi sa va indepliniti scopul. In functie de profilul vostru sau dejob-ul dorit, puteti sa alegeti intre a va inscrie intr-o agentie de ocupare a fortei de munca specializata in domeniul vostru sau puteti sa apelati la cautarea de locuri de munca pe site-urile de recrutare. De asemenea, puteti sa apelati la site-uri specializate pe domeniul vostru de activitate, puteti contacta direct companiile sau puteti sa apelati persoanele din anturajul vostru.
Este foarte important sa nu va limitati la un singur mijloc de cautare a unui loc de munca. In functie de situatia voastra puteti sa identificati care sunt cele mai bune surse pentru voi.
NetworkingIndiferent de domeniu, nu trebuie sa neglijati utilizarea retelei voastre in cautarea unui job, fie ea virtuala sau nu. Trebuie sa faceti cunoscut faptul ca sunteti in cautarea unui loc de munca. Retelele sociale nu trebuie neglijate, deoarece va ofera acces la multe contacte. Aceasta strategie, utilizata in paralel cu cautarea unui loc de munca prin intermediul site-urilor de recrutare sau companiilor va ofera sanse ridicate in obtinerea job-ului dorit.

Indiferent de mijloacele de cautare a unui loc de munca, trebuie sa stiti sa va puneti in valoare si sa aveti rabdare in gasirea job-ului dorit!

miercuri, 7 ianuarie 2015

Esti pregatit(a) pentru cautarea unui job?

In primul rand, cautarea unui loc de munca presupune o adaptare la cotidian. Piata fortei de munca este o lume in sine cu anumite coduri care trebuie respectate si, chiar, persoanele obisnuite cu schimbari se simt adesea confuze in aceasta lume. Din aceste motive este foarte important sa pregatiti intr-un mod adecvat cautarea unui loc de munca.
Adesea, persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca au tendinta de a trece peste anumite etape. Fara a fi pregatiti sa raspundeti la intrebari fundamentale, cele mai multe persoane se lanseaza in cautarea unui loc de munca multiplicand raspunsurile pentru mai multe anunturi de angajare. Daca dati dovada de determinare, cresc sansele voastre de a obtine un interviu. Cu putin noroc veti reusi sa obtineti un nou loc de munca.
Este foarte important sa fiti pregatiti sa faceti saltul pentru demararea procesului de cautare a unui loc de munca. Inainte de a face acest pas este esential sa raspundeti la cateva intrebari:
Care este obiectivul vostru principal? Care sunt obiectivele spre care tintiti? Nu uitati ca obtinerea unui loc de munca este un proiect in care veti fi angajati o anumita perioada de timp.
Care sunt motivatiile voastre? Care sunt valorile voastre si de ce va doriti job-ul respectiv? A avea un proiect in minte nu inseamna intotdeauna ca este in conformitate cu propriile motivatii, este posibil ca acest proiect sa fie determinat de alti factori externi.
Proiectul vostru are o baza solida? Care este strategia voastra, cum vreti sa reusiti sa indepliniti ceea ce v-ati propus? Avand idei nu inseamna ca aveti si mijloacele de a pune in aplicare aceste idei. Aveti pusa la punct strategia de cautare a unui loc de munca, CV, scrisoare de intentie, discurs coerent?

Indoiala din raspunsurile voastre sau incapacitatea de a raspunde la intrebarile de mai sus trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru voi si sa va determine sa reevaluati proiectul vostru profesional.

Sursa: http://www.recrutam.ro/sfaturi/procesul-de-recrutare/Esti-pregatita-pentru-cautarea-unu

marți, 6 ianuarie 2015

Zece întrebări capcană pe care recrutorii le pun la interviuri de angajare

Companiile care fac angajări şi-au format un registru de întrebări preferate, care, de cele mai multe ori, sunt menite să pună în dificultate candidaţii, potrivit Corinei Diaconu, Managing Director la firma de recrutare ABC Human Capital.
Multe întrebări “capcană” se leagă de motivul părăsirii fostului loc de muncă. Modul în care povesteşte despre plecarea din companie spune multe despre personalitatea, caracterul şi valorile angajatului. De asemenea, candidaţii  care sunt greu de mulţumit - au pretenţii mari, manifestă inflexibilitate în negociere, sunt critici cu cei din jur sau nu se integrează în echipă, sunt consideraţi angajaţi pe care e bine să îi eviţi, potrivit lui Şerban Mrejeriu, consultant la firma de recrutare şi executive search AIMS Executive Search & Consulting.
Unele întrebări capcană pot viza autocaracterizarea. Un candidat care nu admite că are puncte slabe va fi considerat lipsit de onestitate, spune Mrejeriu.  De asemenea, este preferat ca un candidat să admită când are zone de îmbunătăţit şi să ofere exemple care arată că lucrează la aspectul respectiv.

Cele mai bune şi cele mai slabe răspunsuri la întrebările capcană ale angajatorilor
Cătălina Bilan, Career Services Lead la firma de recrutare Career Advisor a alcătuit o listă de 10 întrebări capcană frecvente la interviurile de angajare care necesită o atenţie sporită din partea candidaţilor, precum şi cele mai potrivite răspunsuri la fiecare dintre aceste întrebări sau, dimpotrivă, cele pe care e mai bine ca aceştia să le evite.
Întrebare
Cel mai bun răspuns 
 Cel mai slab răspuns:
1. Spune-mi ceva despre tine.
DA - Ceea ce angajatorul doreşte să audă este un sumar al experienţei tale şi motivele pentru care esti candidatul potrivit pentru post. Creează-ţi în avans un scurt “advertorial” care să conţină: un sumar al experienţei recente (maxim 10 ani), studiile şi certificările relevante pentru post, abilităţile şi realizările specifice care corespund cu cerinţele postului.
NU - “Ce aţi dori să ştiţi? “
2. Care sunt aşteptările tale salariale?
DA - Încearcă să eviţi răspunsul în cazul în care întrebarea intervine foarte devreme în procesul de selecţie (de exemplu la interviul telefonic); arată-te flexibil şi interesat mai degrabă de oportunitatea de carieră reprezentată de postul vacant. În cazul în care totuşi trebuie să oferi această informaţie, oferă un interval mai larg şi adaugă că eşti dispus să discuţi la momentul ofertei.
NU - “Nu sunt dispus să accept un salariu mai mic de 3.000 de euro. Cât oferiţi?“
3. Care sunt punctele tale forte?
DA -  Răspunsul trebuie să includă abilităţi concrete şi demonstrabile prin exemple, care să fie relevante pentru conţinutul postului, de exemplu: am capacitatea de a genera vânzari: am reuşit să aduc 10 clienţi noi la compania anterioară, care au adus o creştere a volumului de încasări cu 10% peste target în primul an.
NU - “Sunt un om de echipă, sunt comunicativ, etc.”, care sunt deja supra-utilizate şi au devenit goale de conţinut şi greu de demonstrat prin exemple.
4. Care sunt punctele tale slabe?
DA - Prezintă un exemplu de abilitate pe care ai dezvoltat-o în timp şi care a reprezentat o provocare la începutul carierei.
NU - “Nu am niciun punct slab” sau
“Sunt perfecţionist, am prea multă încredere în oameni”, care sunt supra-utilizate.
5. Unde te vezi peste 5 ani?
DA - “Mi s-a spus că am potenţial să ocup un post de conducere, de aceea în timp aş dori să îmi dezvolt aceste abilităţi” sau “Doresc să devin un expert în zona de risk management, să dezvolt procese şi proceduri care să aducă rezultate importante companiei pentru care lucrez”.
NU - “În postul pe care îl ocupaţi dvs. în prezent” sau “Nu ştiu”.

6. Ce ţi-a plăcut cel mai mult în postul pe care l-ai ocupat anterior?
DA - Fă o legatura între răspunsul tău şi nevoile companiei şi/sau prezintă un exemplu de iniţiativă sau o serie de rezultate extraordinare pe care le-ai obţinut – ex. “faptul că am avut ocazia de a contribui la creşterea vânzărilor în regiune cu peste 50% în ultimii 3 ani”.
NU - Nu răspunde fără să te gândeşti la nevoile companiei. Dacă spui că ţi-a plăcut independenţa pe care ţi-o oferea postul anterior şi compania pentru care candidezi are nevoie de persoane care să se integreze într-un sistem foarte strict de organizare şi raportare şi să nu depăşească limitele job-ului, acest lucru ar putea să te descalifice.
7. Ce ţi-a plăcut cel mai puţin la postul anterior?
DA - “Deşi mi-au plăcut majoritatea aspectelor care ţineau de job, o limitare a fost că nu mai aveam oportunităţi de a învăţa ceva nou sau de a prelua noi responsabilităţi”.
NU - Aspecte subiective, referitoare la relaţia cu colegii, şefii.

8. Cât de repede crezi că poţi să te adaptezi şi să contribui în compania noastră?
DA - “Cred că mă pot adapta în foarte scurt timp. În posturile pe care le-am ocupat anterior a trebuit să acumulez foarte multe informaţii într-un timp foarte scurt şi m-am adaptat rapid. De exemplu…” şi oferă un exemplu concret. Chiar dacă postul pentru care candidezi e într-o industrie total diferită de industria în care ai activat, identifică acele abilităţi transferabile şi oferă-le ca exemplu. Dă dovadă de iniţiativă şi motivaţie.
NU - “Din moment ce nu am experienţă în această industrie, probabil că voi avea nevoie de ceva mai mult timp să mă adaptez.”
9. De ce ai părăsit compania anterioară?
DA - În cazul unei reorganizări, spune exact care a fost realitatea: “Compania a trecut printr-o reorganizare la nivelul mai multor departamente şi postul pe care îl ocupam, împreună cu altele, au fost desfiinţate. Acest lucru nu a avut legatură cu performanţa individuală.” 
“Simţeam că am realizat tot ce puteam să realizez în acea companie şi sunt în căutarea unui post care să îmi permită să mă dezvolt în continuare”.
NU - “Am fost concediat din cauză că nu m-am integrat în echipă”.
“A fost o răzbunare personală a şefului meu”
10. De ce vrei să lucrezi aici? Sau De ce te-am angaja pe tine?
DA - Sumarizează motivele pentru care eşti potrivit pentru post.
NU - Nu te arăta interesat doar de aspectele financiare sau de beneficiile pe care le oferă compania.

Sursa: Cătălina Bilan, Career Services Lead la firma de recrutare Career Adviser