Sigle proiect

Sigle proiect

miercuri, 25 februarie 2015

Cum imi infiintez o Intreprindere Individuala?

Te-ai gandit sa-ti infiintezi o firma? Nu stii ce categorie de firma sa alegi?
Ai luat in calcul infiintarea unei intreprinderi individuale?
Vrei sa afli cum iti poti infiinta o firma – intreprindere individuala?
Te intrebi ce implicatii are infiintarea unei firme – intreprindere individuala?
Pentru a va infiinta o intreprindere individuala trebuie ca in prealabil sa indepliniti urmatoarele conditii:
- sa fiti cetatean roman sau cetatean al altui stat membru din cadrul Uniunii Europene sau Spatiul Economic European;
- sa nu fi savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal (Atentie! Registrul Comertului va va verifica din oficiu cazierul fiscal);
- sa aveti pregatirea profesionala sau experienta profesionala in domeniul in care vreti sa va desfasurati activitatea ca intreprindere individuala.
In cazul in care sunteti cetatean al altui stat membru din cadrul Uniunii Europene sau Spatiul Economic European, cu exceptia Romaniei, suplimentar va trebui sa indepliniti urmatoarele conditii:
- sa fiti inregistrat fiscal in Romania;
- documentele care atesta pregatirea dumneavoastra profesionala sa fie recunoscute de Ministerul Educatiei din Romania.
Daca ati indeplinit conditiile de mai sus, puteti sa va inregistrati la Registrul Comertului Intreprinderea Individuala (sa va infiintati firma sub aceasta forma).
Veti avea nevoie de:
- o copie a cartii dumneavoastra de identitate sau a pasaportului;
- specimenul de semnatura (se da in fata notarului public);
- documentele care atesta pregatirea profesionala sau experienta profesionala in domeniul in care vreti sa va desfasurati activitatea (va puteti alege un obiect de activitate principal si mai multe secundare, atat timp cat pentru desfasurarea acestora nu se cer conditii suplimentare. De exemplu, nu veti putea face comert cu arme si munitii).
De asemenea, veti avea nevoie sa va stabiliti un sediu profesional pentru a prezenta in fata Registrului Comertului documentele care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional. Ca Intreprindere Individuala in curs de constituire, veti putea incheia contract de inchiriere, subinchiriere, comodat cu proprietarul spatiului in care doriti sa va stabiliti sediul profesional. Daca dumneavoastra sunteti proprietarul spatiului in care urmeaza sa va stabiliti sediul, aveti posibilitatea sa treceti acest bun in patrimoniul de afectatiune al intreprinderii individuale, prin intermediul unei declaratii date pe proprie raspundere ce va fi inregistrata in Registrul Comertului.
Atunci cand sediul dumneavoastra se situeaza intr-o cladire in care exista vecini/asociatie de proprietari, tineti cont de faptul ca veti avea nevoie de acordul scris al acestora pentru stabilirea sediului.
Primul pas in vederea infiintarii intreprinderii individuale la Registrul Comertului este efectuarea rezervarii de denumire. Posibilitatile sunt limitate in acest sens. Veti avea de ales in acest sens intre: numele dumneavoastra scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui dumneavoastra, la care se adauga sintagma „Intreprindere individuală”.
Dupa ce aveti si rezervarea de denumire, depuneti dosarul la Registrul Comertului competent in vederea infiintarii firmei (dosarul va cuprinde documentele enumerate mai sus, rezervarea de denumire si o serie de cereri si declaratii tip pentru infiintare firma).
Pentru ca registrul comertului sa proceseze cererea dumneavoastra de inregistrare durata va fi de maxim 5 zile lucratoare.
Ce implicatii presupune inregistrarea ca Intreprindere Individuala?
Prin inregistrarea Intreprinderii Individuale dobanditi calitatea de comerciant persoana fizica.
Implicatiile sunt urmatoarele:
1. Veti putea sa aveti angajati.
2. Veti putea sa colaborati cu pfa-uri, alte intreprinderi individuale, precum si cu persoane juridice (SRL-uri, SA-uri, asociatii etc). In situatia in care contractul dumneavoastra de colaborare cu aceste alte entitati este unul de exclusivitate, trebuie sa stiti ca nu veti putea fi considerat ca angajat al acestora.
3. Veti putea sa cumulati statutul dobandit in urma inregistrarii ca intreprindere individuala, cu cel de angajat in calitate de persoana fizica, insa nu puteti cumula statutul de intreprindere individuala cu cel de persoana fizica autorizata.
4. Veti raspunde pentru obligatii cu patrimoniul de afectatiune (patrimoniul intreprinderii individuale, daca acesta a fost constituit) si acesta va fi completat cu intreg patrimoniul dumneavoastra ca persoana fizica.
5. Contabilitatea va trebui tinuta in partida simpla potrivit reglementarilor privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
6. In caz de insolvenţă, veti fi supusi procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006 (nu va veti putea reorganiza ci veti intra direct in faliment).
In cazul in care aveti neclaritati cu privire la infiintarea unei Intreprinderi Individuale, va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu