Sigle proiect

Sigle proiect

miercuri, 29 iulie 2015

Prestare de servicii de catre o societate platitoare de impozit pe venit. Cum tratam venitul pe microintreprinderi?

In analiza pe care o prezentam azi facem referire la un SRL A infiintat in martie 2015 si care deruleaza activitati de intermediere in comertul cu produse alimentare. Conform contractului, firma gaseste clienti pentru o alta societate comerciala B, primind pentru aceasta activitate un comision din valoarea vanzarilor. De asemenea, societatea face cercetare de piata pentru aceeasi societate B pentru care incaseaza o suma fixa. Cifra de afaceri a societatii A este sub 65.000 euro.
In aceste conditii, societatea A va plati in anul 2015 impozit pe venitul microintreprinderilor 3%?
In cazul de mai sus, o societate platitoare de impozitvenit microintreprindere, care desfasoara activitate de intermediere produse alimentare, obtine si venituri din cercetare de piata.
Prin definitie, conform art.112^1 lit.a^1) Cod fiscal, o microintreprindere este persoana juridica romana care realizeaza venituri, altele decat cele de consultanta si management, in proportie de 80% din veniturile totale.
In cazul in care societatea prezinta o pondere a veniturilor realizate din consultanta si management de peste 20% inclusiv din total venituri inregistrate, aceasta va plati impozit pe profit, conform art.112^6 Cod fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit ponderea de 20% inclusiv a veniturilor din consultanta si management. Contribuabilul are obligatia sa comunice, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai este indeplinita aceasta conditie, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni D 010, conform prevederilor pct.11 din normele de aplicare art.211^6 Cod fiscal.
Conform pct. 1 din normele metodologice date in aplicarea art. 112 indice 1 din Codul fiscal, incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor.
De remarcat este daca serviciile de cercetare de piata se incadreaza sau nu in categoria serviciilor de consultanta si management Societatea in cauza nu ne indica codul CAEN inscris ca activitate secundara in actul constitutiv al firmei, in baza caruia desfasoara si aceasta activitate si nici nu precizeaza in mod concret ce reprezinta serviciile de cercetare de piata.
Asadar, daca societatea obtine venituri din cercetare de piata avand inscris in actul constitutiv si codul CAEN 7320 ?Activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice?, iar serviciile prestate constau in : servicii de investigare a potentialului pietei, acceptarea si familiarizarea cu produsele noi, comportamentul cumparatorilor fata de produse si servicii, inclusiv analiza statistica a rezultatelor in scopul promovarii si dezvoltarii de produse noi; servicii de sondare a opiniei publice despre probleme politice, economice si sociale, inclusiv analiza statistica a rezultatelor, asa cum sunt enumerate in Clasificarea activitatilor din economia nationala, in opinia mea aceste servicii nu reprezinta servicii de consultanta si management, incadrandu-se in categoria prestarilor de servicii.
In acest caz, societatea se va incadra in categoria platitorilor de impozit pe venit microintreprindere pana la depasirea plafonului de 65.000 euro total venituri.
Argumentez aceasta opinie in urma analizei Clasificarii activitatilor din economia nationala, care inscrie in categoria serviciilor de consultanta si management in clasa 702 si care cuprinde in mod distinct doua tipuri de activitati : cod CAEN 7021 ?Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si comunicarii? si cod CAEN 7022 ?Activitati de consultanta pentru afaceri si management?.
Ca si o caracteristica a serviciilor de consultanta si management, activitatea consta in acordare de consultatii, indrumare si asistenta operationala : planificare strategica si organizationala, procese de retehnologizare, managementul schimbarilor, reducerea costurilor si alte probleme financiare, obiective si strategii de marketing; planificare de politici economice, de personal etc; planificare; proiectare metode si proceduri; alte tipuri specifice de consultanta.
Atentionam ca trebuie acordata o importanta deosebita obiectului contractului incheiat intre societatea care ofera servicii de cercetare de piata si clientul sau, in sensul de a specifica in ce consta serviciile prestate, cu detalierea lor, pentru a reiesi clar si fara echivoc tipul de activitate prestata.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu, economist si expert contabil



luni, 27 iulie 2015

PFA norma de venit. In ce conditii se revine CASS?

În cazul prezentat prin cele ce urmeaza, facem referire la o persoana fizica autorizata (PFA) cu norma de venit, care a inceput activitatea in iunie 2015. PFA-ul are un contract de munca in timp partial 2 ore cu o alta firma. In luna iulie a primit de la ANAF Decizia de impunere cu obligatiile de plata scadente in data de 25 ale ultimei luni din trimestru.

Obligatiile de plata stabilite de ANAF sunt: impozitul pe salarii si contributia de asigurari de sanatate calculate la norma de venit pe 7 luni.
Este corect ca PFA-ului se retina contributia de asigurari de sanatate atata vreme cat este asigurat prin CIM-ul partial?
Da, este corect.

Conform prevederilor art. 296^23 alin. (3) din Codul fiscal indiferent daca persona fizica realizeaza si venituri din salarii sau pensii etc, se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele cu statut de PFA o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale sau valoarea anuala a normei de venit (art. 296^22 alin. (2)), stabilita de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimate/norma de venit (220), depusa de contribuabil ( art. 296^24 alin. (2)) din Codul fiscal) si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.Cota este de 5.5%.

Contribuabilii fac plati anticipate privind contributia la sanatate pe baza declaratiei de venit estimat 220 sau pe baza normelor de venit, in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal – Formular 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate", cod 14.13.02.15. In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

vineri, 24 iulie 2015

NOUL COD FISCAL ADUCE PREVEDERI DURE SI IMPOZITE URIASE PENTRU PFA

Regandirea impozitarii persoanelor fizice autorizate reprezinta o lovitura majora pe care o aduce noul Cod Fiscal.

Prevederile noului Cod Fiscal vor afecta semnificativ PFA-urile care activeaza in zona IT, dar si intreprinderile mici si mijlocii.

Noul Cod Fiscal vine asadar cu o cota de impozitare de% din venituri si 1.530 de lei/trimestru pentru firmele mici care nu au salariati, ceea ce inseamna ca va fi introdus un impozit forfetar in valoare de cel putin 500 de lei luna pentru firmele care nu au salariati.

Astfel, specialistii in IT - majoritatea detinand proiecte independente si lucrand cu intreprinderi ca PFA, vor fi obligatisa plateasca 10,5% din venituri pentru fondul de pensii.

"Marea provocare pentru business-ul romanesc de IT o reprezinta fiscalitatea. Ultimele discutii legate de regandirea impozitarii pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piata de profil", potrivit unui studiu KeysFin.

Observam astfel ca noul Cod Fiscal descurajeaza activitatea ca PFA, cu scopul cresterii incasarilor la bugetul de pensii si de sanatate, masura care va aduce o serie de consecinte negative.

"Unul dintre atuurile pentru care Romania a atras investitori in acest domeniu a fost ca firmele au beneficiat de un climat favorabil din punct de vedere fiscal. Este putin probabil ca marii jucatori sa isi asume plata unor taxe suplimentare, avand in vedere salariile peste medie pe care le ofera colaboratorilor romani, prin intermediul PFA-urilor", mai explica specialistii KeysFin.

Specialistii arata ca taxele pe care le platesc PFA-urile in IT in momentul de fata sunt de 25,9% si ar putea creste pana la 75% in urma adoptarii noului Cod Fiscal, iar cele mai multe dintre ele nu vor reusi astfel sa isi continue activitatea si ar putea fi nevoiti sa treaca pe off-shore-uri.






Nu este exclus ca multi dezvoltatori sa treaca pe off-shore-uri, sa isi deschida firme in alte tari, vor cauta caile legale pentru a evita taxarea suplimentara. Astfel ca, in loc sa sustina fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul risca sa piarda venituri importante, prin aplicarea unor masuri cu iz contabil, fara viziune", potrivit KeysFin.

De retinut insa ca noul Cod Fiscal a fost retrimis in Parlament de presedintele Klaus Iohannis din cauza prevederilor dure, care ar pune economia Romaniei pe butuci, acesta urmand sa fie reexaminat de parlamentari.

miercuri, 22 iulie 2015

PFA incheie contract cu o societate. Ce obligatii de plata si declarative are PFA-ul?

In analiza urmatoare, facem referire la obligatiile de plata si declarative pe care le are un PFA in contextul in care se incheie un contract de prestari servicii cu o societate. De asemenea, vom face referire si la unele obligatii pe care le are societatea intr-o astfel de situatie.


1. Societatea doreste sa incheie un contract de prestari servicii cu un PFA. Valoarea contractului este de 6.000 lei lunar. Societatea isi inregistreaza lunar factura in contabilitate si o plateste. Ce trebuie sa plateasca PFA-ul la buget pentru acest contract in conditiile in care persoana fizica care are PFA-ul beneficiaza de o pensie de la stat si venitul suplimentar nu se ia in calcul la recalcularea pensiei?
2. Societatea doreste sa incheie un contract de prestari servicii cu un PFA. Valoarea contractului este de 6.000 lei lunar. Societatea isi inregistreaza lunar factura in contabilitate si o plateste. Persoana fizica care are PFA-ul nu are contract de munca in alta parte. Ce sume se platesc la buget pe PFA pentru cei 6.000 lei si ce obligatii declarative are PFA-ul?
Mentionam ca, in ambele cazuri, PFA are obligatia platii:
- impozitului pe venit in cota de 16%;
- contributiei de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, indiferent daca in acelasi timp obtine venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii, etc,( art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal).
In primul caz, PFA NU datoreaza CAS, in conformitate cu prevederile art.296 indice 24 alin.(4) din Codul fiscal , potrivit carora" persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme NU datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1)".

In al doilea caz, PFA datoreaza si CAS , potrivit prevederilor art.296 indice 21 alin. (2) din Codul fiscal.
Baza calcul impozit pe venit:
Pentru stabilirea platilor anticipate, organul fiscal va lua ca baza de calcul venitul anual estimat, in toate situatiile in care a fost depusa o declaratie privind venitul estimat/norma de venit pentru anul curent, sau venitul net din declaratia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, dupa caz.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, iar pentru determinarea platilor se utilizeaza cota de impozit de 16%.
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizarii de venituri, potrivit prevederilor art.48 din Codul fiscal. Asupra venitului net astfel determinat se va aplica cota de impozit de 16%.
Baza calcul CASS:
-este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia in cota de 5.5%.

Baza calcul CAS:
- este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, NU datoreaza contributie de asigurari sociale. Cota este 26.3% , rezultand o suma de plata de 222 lei lunar ( 2.415 lei *35%*26.3%).
 
Declaratii :
Impozit venit:
In primul an de activitate, persoana fizica depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la inregistrare urmand ca, in baza acesteia, organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.

Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).
Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla. Persoana fizica are obligatia de a depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200). Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decat cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa. Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.
CAS:
Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (cod 600) prevazuta de OPANAF/OPCNPP 874/221/2012 se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa unde contribuabilul isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale;
 In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.
Declaratia se completeaza pentru fiecare luna cu venitul baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv cu venitul declarat de fiecare asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig, dupa cum se prevede la art. 296 indice 22 alin. (1) Cod fiscal.
CASS:
Contributia va fi stabilita de catre organul fiscal care va emite decizie de impunere , pe baza declaratiei de venit estimate ( formular 220) /norma de venit sau a declaratiei privind venitul realizat( formular 200) , dupa caz.
PFA , va efectua plati anticipate privind contributia la sanatate in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal - Formular 620 - Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate", cod 14.13.02.15.
In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari se evidentiaza lunar, iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

marți, 21 iulie 2015

Dilema PFA cu activitate de productie si documentele cerute de Fisc. In ce fel se rezolva paradoxul?

In ce masura un PFA este obligat sa prezinte organelor fiscale fisa cheltuielilor efectuate cu o anumita cultura, din care sa rezulte pretul de productie, in conditiile in care legea contabilitatii precizeaza faptul ca PFA-urile nu sunt obligate sa tina contabilitatea de gestiune?

In situatia in care activitatea se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activitati independente» din Titlul III din Codul fiscal, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, regulile generale de deductibilitate sunt prevazute la art. 48 alin. (4) din Codul fiscal, astfel:
"(4) Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
c1) sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 24 alin. (16).
d) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
4. persoane care obtin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului III din prezentul titlu, cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator.
e) sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare.”
In situatia in care persoana fizica autorizata opteaza pentru organizarea contabilitati in partida simpla conform Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla aprobate prin OMFP 170/2015, pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate se utilizeaza urmatoarele registre contabile: Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar(cod 14-1-2/b), prevazute la cap. V din aceste regflementari.

In functie de necesitati, persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla pot utiliza si alte formulare financiar-contabile prevazute in Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu completarile ulterioare. In acest caz, elementele referitoare la conturi, debit, credit, semnaturi de aprobare, avizare, precum si alte elemente similare, nu se completeaza.
Registrele si documentele financiar-contabile utilizate in scopul conducerii contabilitatii in partida simpla sunt:

- Registrul-jurnal de incasari si plati 14-1-1/b
- Registrul-inventar 14-1-2/b
- Fisa mijlocului fix 14-2-2
- Factura
- Aviz de insotire a marfii 14-3-6A
- Lista de inventariere 14-3-12
- Chitanta 14-4-1
- Chitanta pentru operatiuni in valuta 14-4-1/a
- Dispozitia de plata/incasare catre casierie 14-4-4
- Statul de salarii 14-5-1/k

Asadar, in functie de necesitati persoana fizica autorizata poate utiliza si alte documente financiar contabile prevazute de OMEF 3512/2008 precum si alte documente pentru evidenta activitatii de productie.

Dupa cum am aratat, una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse este ca acestea sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente.
Astfel, persoana fizica autorizata trebuie sa justifice cheltuielile efectuate cu documentele prevazute de OMFP 170/2015, alte documente prevazute de OMEF 3512/2008 (bonuri de consum, bonuri de predare, transfer, restituire s.a.) precum si alte documente pentru evidenta activitatiilor de productie. Aceste documente nu se intocmesc in situatia in care activitatea este impusa la norma de venit.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist

vineri, 17 iulie 2015

Ce cheltuieli deduce un PFA?

In cadrul sesiunii de consultanta si indrumare a contribuabililor, derulata online de catre ANAF la 15 iulie, unele intrebari au vizat cheltuielile pe care le poate deduce un PFA.

Un caz concret il reprezinta cel al unei persoane care detine un PFA de jurnalist si organizator de evenimente (PR). Acesta a dorit sa afle ce poate deconta ca PFA si ce cheltuieli se pot scadea din profitul obtinut.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin reprezentantii sai care au oferit raspunsuri contribuabililor in timp real, au precizat urmatoarele:
Venitul net anual, din activitati independente obtinut de catre persoanele fizice autorizate, care sunt impuse in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:

- sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
- sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
- sa respecte regulile privind amortizarea.
Cheltuielile deductibile limitat, respectiv cheltuielile nedeductibile sunt prevazute la art. 48 alin.5), respectiv alin.7) din Codul fiscal.
Pentru mai multe detalii puteti accesa Codul Fiscal la urmatorul link https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2015.htm, sau puteti consulta "Ghidul fiscal al persoanelor fizice care realizeaza venituri comerciale in Romania" la urmatorul link https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/GHID_CONTRIBUABILI_ACTIV_COMERCIALE.pdf

joi, 16 iulie 2015

Criterii noi, probleme vechi pentru PFA si drepturi de autor: Activitatea lor ramane riscanta

Pentru a nu pătiți taxele ca si salariatii, persoanele fizice care desfasoara activitati independente sub forma de PFA, PFI, drepturi de autor trebuie sa indeplineasca cel putin 4 din cele 7 criterii noi privind activitatile independente care au intrat in vigoare pe 10 iulie, prin legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Codului fiscal.
Sunt noile criterii clare? Va mai exista riscul reincadrarii eronate a unor venituri ca salarii? Sunt prea restrictive? Vor impiedica desfasurarea unor activitati? 
Desi intentia legiutorilor a fost sa elimine riscurile de interpretare eronata, cu efecte negative pentru contribuabili (rata de taxare efectiva este de cca 26% pentru activitati independente si de cca 75% pentru cele salariate), Contexpert apreciaza ca noile reglementari nu sunt lipsite de echivoc, asa cum am detaliat in continuare:
Cata claritate aduc noile criterii? Ramane riscul de intrepretare?
Modificarile privind activitatile independente au fost introduse la art. 7 din Codul fiscal.
Astfel, activitatea independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
Observatii: Programul fix sau impus, desfasurarea activitatii la biroul beneficiarului sunt caracteristice muncii dependente, salariate. Totusi, chiar daca astfel de cerinte nu sunt prevazute in contract, criteriul poate genera interpretari: in functie de specificul activitatii, unele persoane pot fi nevoite sa desfasoare anumite activitati la sediul beneficiarului de servicii/clientului sau sa efectueze  activitatile intr-un anumit interval orar.
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
Observatii: In prima varianta a Codului Fiscal, revizuita ulterior, se arata ca persoana fizica poate lucra “pentru unul sau mai multi clienti”. In forma publicata a textului a fost mentinuta prevederea “pentru mai  multi clienti”. In principiu, chiar daca exista un singur client, atat timp cat nu sunt impuse prin contract clauze de exclusivitate, nu ar trebui sa existe posibilitatea de reconsiderare a activitatii, insa exista si riscul ca, in functie de activitate, in unele cazuri, inspectorii sa aprecieze ca nu este indeplinit criteriul.
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
Observatii: Criteriul se refera la riscurile privind pierderi, insolventa etc. Si in acest caz, va conta specificul activitatii, insa estimam ca majoritatea nu se va putea incadra in acest criteriu.
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
Observatii: In general, persoanele care lucreaza independent folosesc propria baza materiala (calculator, masina, telefon etc). Insa, sunt si situatii cand persoana fizica trebuie sa lucreze si in sediul clientului, cu baza materiala a acestuia. Prin urmare, si in acest caz va fi necesara o delimitare: in ce masura poate persoana fizica sa utilizeze patrimoniul beneficiarului de servicii/clientului, astfel incat activitatea sa poata fi in continuare considerata independenta.
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
Observatii: Apreciem ca acest criteriu nu va ridica probleme de interpretare.
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
Observatii: Sunt vizate profesiile libere (avocati, contabili, consultanti fiscali, arhitecti, medici etc). Alte categorii de persoane fizice cu activitati independente nu vor putea indeplini acest criteriu.
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Observatii: Consideram ca, in cazul in care nu exista o prevedere contractuala care sa limiteze posibilitatea persoanei fizice de a folosi personal angajat, colaborare etc, acest criteriu poate fi indeplinit. Totusi, exista foarte multe contracte unde, din motive de confidentialitate este interzisa subcontractarea catre terti. De asemenea, exista si situatii unde este necesara expertiza persoanei contractate, iar aceasta nu poate desfasura activitatea prin personal angajat.
Atentie la substanta economica a trazactiei!
Acelasi act normativ modifica articolul 11, alineatul (1):
“La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii. Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta”.
Observatii: Prevederile articolului 7 vor fi analizate si prin prisma articolului 11. Astfel, chiar daca sunt indeplinite cel putin 4 din cele 7 criterii pentru activitate independenta, este posibil sa fie reconsiderata activitatea pe motiv ca, desi raportul juridic (contractul) este conform prevederilor articolului 7, continutul nu este conform cu articolul 11. O astfel de intrepretare ar conduce la retratarea fiscala a veniturilor.
Sursa: http://www.contexpert.ro/ultimele-stiri/criterii-noi-probleme-vechi-pentru-pfa-si-drepturi-de-autor-activitatea-lor-ramane-riscanta

miercuri, 15 iulie 2015

Contract prestari servicii. Ce trebuie sa stim despre deducerea cheltuielilor?

Analiza de mai jos face referire la un contract de management si unul de prestari servicii pentru coordonarea vanzarilor, intre un furnizor de servicii si firma X.


Se mentioneaza ca in scopul realizarii contractului este dat spre utilizare furnizorului de servicii prin imputernicire un autoturism proprietatea firmei X.
Pe baza foilor de parcurs facute de catre furnizor in baza contractului, din care reiese ca masina a fost utilizatata doar in scopul realizarii contractului, se pot deduce 100 % combustibilul si alte cheltuieli legate de masina, facturate pe firma X?
Cum procedam in cazul in care in contract se mentioneaza ca prestatorului i se deconteaza (pe langa prestatia lunara), cheltuielile de cazare si transport pentru participarea la targuri sau deplasari in interesul societatii X sau transportul prin alte mijloace din zona unde se presteaza serviciul pana la sediul firmei X, aceste cheltuieli fiind facturate pe societatea X direct si nu prin refacturare de catre prestatorul de servicii?

Se pot inregistra aceste facturi ca fiind deductibile in baza contractului? Ce am putea anexa la aceste facturi in loc de ordinele de deplasare?

Deductibilitatea cheltuielilor unei societati sunt strict legate de activitatea desfasurata de aceasta, asa cum sunt preverile Codului Fiscal aprobat prin Legea 571/2003.
La art.21 din Codul fiscal sunt mentionate care sunt cheltuielile deductibile, nedeductibile si care sunt deductibile limitat.
Cheltuielile efectuate de un tert pentru o alta societate nu se regasesc aici. Pornind de la informatiile avute in intrebare consideram ca facturile primite penumele societatii dvs reprezentand cheltuieli effectuate de parenerul dvs nu pot fi inregistrate de societatea dvs ca fiind cheltuieli deductibile.
Pentru a respecta prevederile legale si pentru a fi deductibile trebuie sa reganditi modul de colaborare astfel incat cheltuielile effectuate de aceasta persoana pentru a duce la indeplinire obiectul contractului de management si de prestari servicii pentru coordonarea vanzarilor.
Astfel, o prima varianta corecta este ca aceste costuri sa fie facute de catre partener, in numele sau si apoi sa fie refacturate catre societatea dvs. Pentru aceasta trebuie sa existe o mentiune in contract prin care va asumati aceste cheltuieli.
O alta varianta ar fi ca partenerul sa includa aceste costuri in onorariul sau, chetuielile efectuate fiind in fapt un cost pentru realizarea veniturilor sale.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gina Dragon, consultant fiscal si economist

luni, 13 iulie 2015

Inregistrarea la Registrul Comertului: Noi reglementari intra in vigoare

Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului a fost publicata azi in Monitorul Oficial. Unele dintre noile prevederi vor intra in vigoare din 16 iulie, iar altele din 17 august 2017. 
Reglementarile care intra in vigoare in 3 zile de la publicarea Legii nr. 152/2015, respectiv la data de 16 iulie 2015 sunt:
Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare si a certificatului de inscriere de mentiuni va fi de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, daca persoana competenta sa solutioneze cererile de inregistrare nu va dispune altfel, pentru completarea documentatiei.
La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii si in cazurile in care:
  • societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare;
  • societatea nu si-a depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, declaratia ca nu a desfasurat activitate de la constituire, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.
Actul normativ cuprinde si o serie de modificari vizand imbunatatirea si simplificarea procedurilor privind dizolvarea, lichidarea si radierea din registrul comertului.
In acest sens, se transfera competenta de prelungire a perioadei de lichidare de la tribunal la oficiul registrului comertului, aspect ce are drept consecinta simplificarea procedurii de lichidare, precum si degrevarea instantelor de judecata.
De asemenea, au fost introduse modificari in ceea ce priveste efectuarea publicitatii legale, in sensul ca oficiul registrului comertului va comunica un extras al rezolutiei prin care s-a dispus inmatricularea catre Regia Autonoma «Monitorul Oficial» R.A., spre publicare, pe cheltuiala solicitantului, in urmatoarea zi lucratoare dupa efectuarea inmatricularii persoanelor juridice.
Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, a extrasului rezolutiei sau, dupa caz, a rezolutiei integrale, se va efectua in cel mult 21 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la oficiul registrului comertului.
In cazul rezolutiilor de respingere a cererii de inregistrare si a inregistrarilor care nu conduc la modificarea actului constitutiv, impotriva rezolutiei directorului si/sau persoanei sau persoanelor desemnate se va putea formula plangere in termen de 15 zile de la pronuntare, pentru parti, si de la data publicarii pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului/pe portalul de servicii on-line al acestuia, pentru orice persoana interesata.
Reglementarile care intra in vigoare din 7 iulie 2017 sunt:
Directiva 2012/17/UE prevede realizarea unui sistem de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene care va permite, cu titlu gratuit, schimbul de documente si informatii intre registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, in cazul operatiunilor de fuziune transfrontaliera si al sucursalelor infiintate de societati cu sediul in statele membre ale Uniunii Europene.
Prin intermediul portalului european e-Justice, va fi pus la dispozitia publicului un serviciu electronic prin care vor putea fi accesate informatii si documente referitoare la profesionistii inregistrati in registrele comertului din cadrul Uniunii Europene.
Totodata, se introduce identificatorul unic la nivel european (EUID), care va include elementul de identificare al Romaniei, elementul de identificare al registrului national, numarul persoanei din registrul respectiv si, daca este necesar, alte elemente pentru a elimina erorile de identificare.
Alaturi de o serie de informatii inregistrate in registrul comertului din Romania, care sunt disponibile gratuit la aceasta data, respectiv:
· denumirea persoanei inregistrate in registrul comertului,
· forma juridica,
· sediul social/profesional,
· numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate,
· codul unic de inregistrare fiscala,
· starea firmei,
pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia vor fi afisate, tot cu titlu gratuit, informatii privind EUID si statul membru in care este inmatriculata firma.

miercuri, 8 iulie 2015

PFA-urile, impozitate mai mult din 2016

Daca PFA-urile au avut de dus o lupta in ce priveste pastrarea regulilor clare cand vine vorba de activitati independente si dependente, iata ca noul Cod fiscal reuseste sa aduca reguli care sa ingreuneze activitatea acestora printr-o noua forma de impozitare.

marți, 7 iulie 2015

Contabilitatea unui PFA si incheierea unui contract. Cum procedam?

In ce masura se poate tine contabilitatea retroactiv pe mai multe luni (6 luni) a unui P.F.A. in baza unui contract de munca cu timp partial (2 ore pe saptamana) si perioada determinata de o luna incheiat intre P.F.A. si un contabil?


O persoana poate incheia un contract individual de munca cu timp partial pentru functia de contabil iar angajatorul sa fie o persoana fizica autorizata insa pentru viitor si nu in mod retroactiv. Contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor cel mai tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii salariatului. Sarcinile salariatului vor fi cele stabilite in fisa postului.
 In ceea ce priveste durata contractului individual de munca regula este incheierea acestora pe durata nedeterminata. Dar contractul individual de munca poate fi incheiat si pe durata determinata numai in cazurile prevazute la art. 82 din Codul muncii:
- inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
- cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
- desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
- in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
- angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
 ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
- angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
- in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu, consilier juridic

luni, 6 iulie 2015

Pasi de urmat pentru infiintarea PFA

Persoana fizica autorizata (PFAeste acea persoana care a fost autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege folosind in principal forta sa de munca.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a fi autorizata sa desfasoare activitate sunt redate de OUG 44/2008 astfel:
- a implinit varsta de 18 ani, in cazul persoanelor fizice care solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice conform art. 4 lit. a) si b) si al reprezentantului intreprinderii familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul membrilor intreprinderii familiale;
- nu a savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
- are sediu profesional declarat;
- declara pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.
Pentru a se autoriza si inregistra o persoana fizica trebuie sa urmeze urmatorii pasi:
1. Rezervarea denumirii
Pentru verificarea disponibilitatii si rezervarea denumirii firmei, persoana fizica se va deplasa la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul in a carei raza teritoriala isi stabileste sediul unde va completa si depune cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma.
Cererea va fi completata cu numele si prenumele din cartea de identitate.
2. Autentificarea specimenului de semnatura
Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate se depune la oficiul registrului comertului odata cu cererea de inregistrare si poate fi dat in fata notarului public, in forma legalizata.
Daca nu este dat in fata notarului public, specimenul de semnatura poate fi dat in fata directorului ORC sau a inlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura.
3. Stabilirea sediului
Conform Ordonantei de urgenta nr. 44/2008 pentru stabilirea sediului profesional este necesar ca PFA, sa detina un drept de folosinta asupra imobilului la adresa caruia acesta este declarat.
De regula, in practica se incheie un contract de comodat.
Atentie! In spatiul a carui folosinta se acorda persoanei fizice autorizate nu poate exista sediul altei societati/persoane fizice autorizate.
4. Depunerea documentelor ORC in raza caruia persoana fizica autorizata isi stabileste sediul profesional
Documentele sunt:
1. Cererea de inregistrare, original;
2. Anexa 1 privind inregistrarea fiscala;
3. Declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste ca nu desfasoara activitate la sediul profesional, sedii secundare sau in afara acestora (model 1) sau care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii (model 2);
4. Cartea de identitate sau pasaportull titularului PFA (fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul);
5. Documentele care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional:
6. Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate (original);
7. Daca este cazul:
• avizul asociatiei de proprietari/locatari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip - original);
• precizare din care sa rezulte ca titularul dreptului de proprietate intelege sa afecteze folosinta spatiului in vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaratie, etc.);
• declaratia privind desfasurarea activitatii de catre sot/sotie ;
• documentele doveditoare pentru patrimoniul de afectatiune (declaratie pe proprie raspundere);
• documentele care atesta pregatirea profesionala (fotocopii certificate olograf) si/sau
• documentele care atesta experienta profesionala (fotocopii certificate olograf);
8. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale.
5. Demersuri la organele fiscale
Persoanele fizice autorizate se inregistreaza la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal.
In acest sens, trebuie sa depuna formularul 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere" in termen de 30 de zile de la data eliberarii actului legal de functionare.
in termen de 15 zile de la infiintare persoanele fizice autorizate depun Formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit".
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI