Sigle proiect

Sigle proiect

luni, 23 martie 2015

Femeile sunt încă dezavantajate pe piața muncii din România

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice publica Hotararea de Guvern pentru aprobarea viitoarei “Strategii nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati pentru perioada 2014-2017". 

Va prezentam, pe scurt, cele mai importante date ale documentului, citate de Mediafax: 

  • Atat rata de ocupare a femeilor din Romania, cat si salariile lor sunt semnificativ mai mici decat cele ale barbatilor.

    Procentul barbatilor cu varste intre 15 si 64 de ani care au un loc de munca este de peste 72%, pe cand cel al femeilor nu atinge 57%. In ceea ce priveste salariile, barbatii castiga cu 12% mai mult decat femeile (in conditiile unor pozitii si responsabilitati similare), din cauza discriminarii si a segregarii de pe piata. muncii.
  • Ca urmare a salariilor mai mici, numarul femeilor expuse riscului de saracie sau excluziune sociala este mai mare, in comparatie cu cel al barbatilor.

    Din datele Uniunii Europene, peste 40% din populatia Romaniei este expusa riscului de saracie, in timp ce media statelor europene este semnificativ mai mica (24,1%). Dintre cetatenii romani care sufera de saracie, 42,06% sunt femei si 39,42% barbati.
Din datele furnizate de Ministerul Muncii, sansele pe piata de munca din Romania nu sunt egale intre femei si barbati.
  • Fata de UE, Romania are mai putine femei in functii publice alese, dar mai multe in functii de conducere din cadrul administratiilor publice centrale.

    Pentru determinarea ponderii femeilor in functii publice alese, s-a realizat o analiza pe alegerile locale din iulie 2012 si cele parlamentare din decembrie 2012. Rezultatele indica o prezenta a femeilor in functii publice de doar 5,96% in primul caz si 11,5% in cel de-al doilea. Comparativ, in UE, 24% dintre parlamentari sunt femei.

    Daca la acest capitol stam mai putin bine, in ceea ce priveste numarul femeilor in functii publice de conducere, depasim media europeana. In 2012, 51% dintre posturile de conducere ale administratiilor publice centrale erau ocupate de femei, in comparatie cu doar 33% la nivel european.
Conform Mediafax, documentul a identificat mai multe arii de interventie pentru perioada 2014-201, si anume: educatia, piata muncii, participarea echilibrata a femeilor si a barbatilor la procesul de decizie, abordarea integratoare de gen si violenta de gen. 

Puteti afla mai multe detalii despre strategie de pe site-ul Ministerului Muncii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu