Sigle proiect

Sigle proiect

joi, 30 aprilie 2015

Afacerile in domenii non-agricole - cheia prosperitatii in mediul rural

Dintre problemele cu care se confruntă mediul rural românesc de o importantă deosebită sunt scăderea continuă a populatiei ocupate si migratia populatiei tinere către oras. Motivele sunt cunoscute de toată lumea: infrastructura slab dezvoltată, lipsa serviciilor sociale de bază sau calitatea scăzută a acestora, posibilitătile scăzute de educatie si formare profesională si bineinteles lipsa locurilor de muncă.

Multi tineri din mediul rural se intreabă care sunt sansele de reusită în viaţă dacă răman la ţară si incearcă să isi gasească o ocupatie la sat. Răspunsul este evident: sanse de reusită foarte mici, căci din munca intr-o mică fermă sau chiar ca angajat intr-o exploatatie agricolă mai mare nu prea ai sanse să ajungi la un nivel de bunăstare multumitor, iar alte oportunităti nu există. 

Forța de muncă din agricultură este mult supradimensionată în comparaţie cu standardele UE, populația din mediul rural ocupată în sectorul agricol menținânduse la un nivel constant ridicat, în perioada 20072011. Populația ocupată în agricultură, silvicultură şi pescuit, reprezenta, în 2011, aproximativ 28,5 % din totalul populației ocupate din România, ceea ce este foarte mult faţă de media UE27(4,7%) şi chiar faţă de celelate state estice (ex: Polonia: 12,6%; Ungaria: 5,5%; Bulgaria: 14,7%), nemaivorbind despre țări precum Franța (cu 2,6%), UK (1,9%) sau Germania (1,8%). Practic Romania este ţara din UE cu cea mai ridicată pondere a populaţiei ocupate în agricultură în totalul populaţiei ocupate, la mare distanţă de următoarele ţări clasate (Polonia, Grecia si Portugalia).
Numărul mare al populației care lucrează în activităţi agricole în agricultură și silvicultură se datorează pe de o parte nivelului scăzut al productivității muncii iar pe de altă parte faptului că antreprenorii din mediul rural nu sunt capabili să initieze afaceri in alte domenii.
Economia rurală românescă este astăzi preponderent primară, ponderea agriculturii ajungând la circa 60% în structura acesteia (comparativ cu circa 14
15% în UE), ceea ce are efecte negative asupra gradului de ocupare al populaţiei rurale active.
Majoritatea fermierilor sunt proprii lor angajaţi, realizând o agricultură de subzistenţă, fiind necesară completarea veniturilor pe care le obţin cu venituri din activităţi nonagricole. Sansele fermierilor de a-si creste veniturile sunt scazute si din cauza fragmentarii excesive a proprietății (3.859 mii ferme, în 2010, faţă de 3.931 mii ferme, în 2007  cu nici 2% mai puţin), în condiţiile în care un procent de 93% din numărul total de ferme româneşti aveau, în 2010, o suprafață mai mică de 5 hectare și dețineau 29,6% din totalul suprafeţei agricole utilizate. Prin comparaţie, ponderea fermelor sub 5 hectare, la nivelul UE27, este de 69%, iar suprafața utilizată de 6%.
Concluzia este una singură: cea mai bună solutie pentru cresterea nivelului de bunăstare a populatiei din mediul rural o reprezintă sprijinirea dezvoltarii afacerilor in domenii non-agricole. Asta ar insemna din partea statului alocarea unor sume mai mari pentru finantarea afacerilor in domenii non-agricole si in acelasi timp orientarea celor cu spirit intreprinzător către afaceri in domenii non-agricole. Cei care vor să facă afaceri la tară trebuie să inteleagă că au sanse să dezvolte afaceri in domenii non-agricole intr-un timp mult mai scurt decat perioada care le va fi necesară pentru a grupa mai multe terenuri agricole si a transforma micile ferme in ferme de dimensiuni mari.
Citind aceste randuri probabil că multi se intreabă ce fel de afaceri non-agricole pot fi dezvoltate la tară. Idei sunt multe, plecand de la activităti care se bazează pe procesarea produselor agricole (morărit, panificatie, productia de lactate, carmangerie, productia de dulceturi, productia de ceaiuri din plante aromatice si/sau medicinale, etc), pe furnizarea de servicii (servicii de infrumusetare, reparatii electro-casnice, service auto, servicii educationale, vopsitorii si zugraveli, reparatii instalatii, etc.), comert, artizanat, turism si altele.
Bineinteles, e mult mai simplu să lucrezi in ferma proprie, cand asta ai văzut de mic copil si stii ce trebuie si cum trebuie făcut, dar a sosit momentul pentru o schimbare.

marți, 28 aprilie 2015

Merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic?

Din ce in ce mai multă lume acordă o atentie alimentatiei sănătoase si ca urmare piata de produse bio este in crestere de la un an la altul. Dacă ne referim strict la legume vom constata că desi cererea există, deocamdată putine magazine din Romania au pe rafturi produse bio. Comerciantii se plang de faptul că există prea putini producători de legume ecologice atestati si că acestia nu asigură o constantă a livrărilor in timp ce micii producători se plang de faptul ca detailistii nu stau de vorbă cu ei. Asa că, desi momentan afacerile mici cu legume ecologice nu merg strălucit, luand in considerare trendul pietei se poate spune că astfel de afaceri au un mare potential si că, probabil, cei care investesc acum in cultivarea legumelor in sistem ecologic in spatii protejate (sere si solari) vor castiga bine in viitor.
Legat de afirmatia de mai devreme in care spuneam că afacerile cu legume produse in sistem ecologic nu merg strălucit momentan, trebuie să subliniem că este adevarată doar pentru cei care cultivă pe suprafete mici, deoarece producătorii de legume in sistem ecologic care cultiva pe suprafete mari castiga si acum extrem de bine vanzand produsele la export. In continuare nu vom mai vorbi despre acestia deoarece in acest articol dorim ne concentrăm atentia asupra afacerilor mici.
Asa că, revenind la afacerile mici, toti cei care se gandesc la ideea infiintarii unor sere sau solarii in care să cultive legume in sistem ecologic se intreabă dacă merită să-si investească banii intr-o astfel de afacere si cat i-ar putea costa pornirea unei astfel de afaceri. Pentru acestia am incercat să culegem cateva informatii referitoare la avantajele pornirii unei astfel de afaceri dar si despre riscurile la care se expun, precum si despre valoarea estimativă a investitiilor ce trebuie efectuate pentru a putea demara o astfel de afacere. 
Inainte de a vorbi despre avantajele si dezavantajele pornirii unei astfel de afaceri trebuie să vă spunem cateva cuvinte si despre piata tinta deoarece pentru a avea succes trebuie să iti vinzi produsele si pentru a putea vinde trebuie să stii foarte bine cu ce fel de clienti vei lucra după ce iti pornesti afacerea.
In cazul culturilor pe suprafete mici (pana la 1.000 m.p.) piata tintă o reprezintă persoanele din mediul urban din clasa medie si superioară, cu un grad de cultură ridicat, care vor să facă mai mult pentru sănătatea lor sau persoane care pană acum nu au fost foarte preocupate de sănătatea lor dar care din cauza unor probleme medicale doresc un nou stil de viaţă, mai igienic si sănătos. De cele mai multe ori clientii care se incadrează intr-unul din profilurile expuse au peste 30 de ani.
In prezent in Romania există 2 căi de a ajunge la potentialii clienti: prima ar fi micile magazine de produse bio din marile orase iar cea de a doua cale, vanzarea la domiciliu, pe baza de comandă. Numărul de magazine cu produse ecologice este insa destul de mic si din acest motiv atunci cand pleci la drum trebuie să te gandesti că cea mai bună cale o reprezintă livrările la domiciliu. 
Avantaleje unei asfel de afaceri:- rata profitului in cazul cultivarii legumelor in sistem ecologic este mult mai mare decat in cazul cultivării in sistem clasic;- numărul persoanelor interesate de o alimentatie sănătoasă este in crestere si ca urmare te lansezi intr-un domeniu in care ai sanse sporite de dezvoltare;- dacă ai pămant intr-o localitate din apropierea unui mare oras ai piata de desfacere garantată;- in timp, dacă iti dezvolti ferma, poti avea sansa de a exporta produsele in vestul Europei, unde preturile sunt foarte avantajoase.  
Probleme / riscuri:- trebuie să te certifici ca si producător de produse ecologice, iar asta presupune parcurgerea unei perioade de “conversie” a terenurilor;- trebuie sa cunosti foarte bine tehnologia cultivării legumelor in sistem ecologic. Atunci cand nu folosesti chimicale cea mai mica neatentie poate conduce la compromiterea culturii;- iti ia ceva timp pană căstigi increderea consumatorilor. Cultivarea legumelor in sistem ecologic creste costurile de productie cu 15-30% si ca urmare produsele sunt mai scumpe decat cele cultivate in sistem clasic. Consumatorii sunt dispusi să plătească mai mult pentru produsele tale numai dacă au incredere că produsele tale sunt cu adevărat ecologice iar pentru a castiga increderea lor de cele mai multe ori un simplu atestat nu este suficient. Pe multi va trebui să ii inviti la ferma ta pentru a ii convinge ca totul este ecologic. Este un aspect foarte important deoarece livrările la domiciliu reprezintă cheia succesului in agricultura ecologică si ca atare fiecare client castigat este foarte important;- e o afacere in care trebuie să faci multă munca fizică;- ai sanse de a vinde produsele la export doar dacă ajungi la mai multe mii de m.p. cultivate. 
Costuri estimative:
  • Constructie sere: dacă ai terenul necesar poti construi o seră cu o suprafată totală de 2.000 mp. din care suprafată efectivă cultivată cu legume de 1.000 mp. Dacă faci o seră pe structura metalică, acoperită cu policarbonat si folie triplustrat, dotată cu sisteme de irigatii prin picurare, instalatie de incalzire, sisteme de umbrire, sisteme de ventilatie, mic spatiu de depozitare legume (cca. 35 mp), platforme, spatii verzi si bazin retentie vidanjabil te va costa probabil aproximativ 241.500 – 246.000 lei (54.000 - 55.000 Euro) dacă apelezi la o firmă specializată in realizarea unor astfel de lucrări si probabil cca. 170.000 lei (38.000 Euro) dacă cumperi toate materialele si iti realizezi sera in regie proprie (cu munca ta si a celorlalti membrii ai familiei).
  • Constructie solarii: dacă vrei să iti faci 3 solarii de cate 400 mp (cu dimensiuni de 8 x 50 m) care ar conduce la o suprafată totală de aproximativ 1.200 mp din care, la limită, vei avea 1.000 mp cultivati, materialele te vor costa intre 37.900 lei si 118.500 lei (intre 8.500 Euro si 26.500 Euro). Trebuie subliniat faptul că preturile diferă foarte mult in functie de calitatea materialelor folosite. Dacă apelezi la serviciile unei firme pentru montaj, care la final te mai incarcă cu TVA, la pretul materialelor va trebui să mai adaugi cca. 30-35%.
  • Mijloc de transport: asa cum am spus si mai devreme in perioada actuală cheia succesului unei afaceri cu legume cultivate in sistem ecologic o reprezintă livrările la domiciliu. Asta inseamnă că in mod obligatoriu trebuie să iei o autoutilitară cu care să livrezi produsele. Pentru inceput ai putea cumpăra o Dacia Dokker Van, care dacă o cumperi fără prea multe optionale te va costa cca. 40.200 lei (aprox. 9.000 Euro). Masina iti este bună si in cazul in care te hotărăsti să iti desfaci marfa prin intermediul unor mici aprozare si a unor magazine de cartier. Dacă nu vrei o masină nouă poti găsi una la second hand la 5.000 Euro
  • Materii prime: Costurile cu materiile prime necesare pornirii afacerii variază foarte mult in functie de tipul de cultură. Ar fi bine să luati in calcul minim 10.000 lei (aprox. 2.250 Euro).
  • Alte cheltuieli: La toate acestea ar trebui să mai adaugi măcar 1.000 Euro pentru un calculator, o imprimantă, o masă de birou, o casă de marcat si alte consumabile care in ziua de azi sunt absolut necesare intr-o afacere. 
Estimare costuri investitie in cazul cultivării legumelor in sere (1.000 m.p. utili)
Varianta A - dacă apelezi la o firmă specializată in constructia de sere- constructie seră: 54.500 Euro- masină: 9.000 Euro- materii prime si materiale: 2.250 Euro- alte cheltuieli: 1.000 EuroTotal investitii: 66.750 Euro 
Varianta B - dacă construiesti sera prin munca ta si a celorlalti membrii ai familiei- constructie seră: 38.000 Euro- masină: 5.000 Euro (masina second-hand)- materii prime si materiale: 2.250 Euro- alte cheltuieli: 1.000 EuroTotal investitii: 46.250 Euro 
Estimare costuri investitie in cazul cultivării legumelor in solarii (1.000 m.p. utili)
Varianta A - dacă apelezi la o firmă specializată in constructia de solarii- constructie solarii: 24.000 Euro- masină: 9.000 Euro- materii prime si materiale: 2.250 Euro- alte cheltuieli: 1.000 EuroTotal investitii: 36.250 Euro 
Varianta B - dacă solariile sunt construite prin munca familiei- constructie solarii: 17.000 Euro- masină: 5.000 Euro (masina second-hand)- materii prime si materiale: 2.250 Euro- alte cheltuieli: 1.000 EuroTotal investitii: 25.250 Euro 
Nota: costurile estimative au fost determinate pe baza analizelor mai multor oferte de la finalul anului 2013 si inceputul anului 2014, ele reflectand niste valori medii. Preturile sunt pur orientative si pot varia in functie de particularitatile terenului pe care se realizează serele / solariile si de calitatea materialelor folosite. 
Probabil că toti cei care vor analiza diferitele variante de mai sus se vor gandi să isi facă serele sau solariile in regie poprie. Nu uitati insă că trebuie să vă pricepeti la ceea ce vreti să făceti. In caz contrar s-ar putea ca după prima iarnă să constatati că “ati aruncat banii pe fereastră” !
In caz că vi se pare prea mare investitia nu uitati că realizarea unor solarii sau sere de 500 m.p. inseamna injumătătirea costurilor investitionale !
 
Indiferent de varianta aleasă după cum vedeti pornirea unei astfel de afaceri nu este atat de ieftină pe cat pare. E o afacere care vă poate aduce profituri bunicele dacă stiti cum să vindeti marfa. Modul in care vă veti promova si desface produsele este esential. Dacă incercati să vă vindeti produsele in sistem clasic, in piete, alături de ceilalti producători care folosesc chimicale pentru cresterea legumelor profiturile la sfarsit de an vor fi cam mici. 
Dacă vi se pare prea riscant puteti incepe cu 2 solarii de 100 m.p. făcute asa cum le faceau si bunicii nostri, ca să vedeti daca afacerea vă atrage. Din 200 m.p cultivati in mod sigur nu veti castiga bani dar este un test pe care ati putea să il faceti inainte de a lua decizia de a investi 35-50.000 Euro intr-o astfel de afacere !

vineri, 24 aprilie 2015

Merita sa investesti intr-o ciupercarie ?

Una dintre afacerile ce poate fi demarata cu investitii mici si este vizată de multe persoane care doresc să porneasca o afacere este “Ciupercaria”. Toată lumea spune ca este o afacere extrem de profitabilă si ca atare merită să investesti intr-o astfel de afacere.

Sunt insă afacerile cu ciuperci extrem de profitabile, asa cum se povesteste? Cum de niciunul din cei aflati in “top 300” nu se ocupa de afaceri cu ciuperci?
Răspunsul este simplu: afacerile cu ciuperci pot fi profitabile dar au limitele lor. Ele raman profitabile atata timp cat se incadrează in categoria “afacerilor mici”.
In cazul in care incerci să dezvolti o afacere cu ciuperci si ajungi la o capacitate de productie medie de peste 100 kg/zi vei constata că nu este deloc simplu să vinzi o astfel de cantitate in fiecare zi. Mai grav este ca recoltarea nu se face in fiecare zi deoarece exista mai multe cicluri de recoltare, existand zile in care cantitatile recoltate sunt foarte mari si aproape imposibil de vandut intr-un termen scurt. Cand e vorba de vanzare toti cei care se gandesc la o astfel de afacere isi spun “voi vinde la supermarket”. In momentul in care contactezi supermarket-urile pentru a le vinde marfa constati că lucrurile nu sunt chiar simple deoarece concurenta este extrem de puternică si in plus există o listă lungă de conditii pe care trebuie să le indeplinesti pentru a putea deveni furnizorul lor.
După ce realizezi că este foarte greu să pătrunzi in marile retele comerciale te gandesti la micile magazine alimentare din orase si la restaurante sau pizzerii. Dacă ai preturi bune si marfa de calitate acestia pot deveni clientii tăi, dar din păcate acestia cumpară in medie doar cateva kilograme de ciuperci pe zi. Ca să vinzi cantitati mari iti trebuie o intreagă flotă care să distribuie ciupercile micilor comercianti.
In Ungaria si In Polonia exista insă si mari ciupercarii care reusesc să obtină profituri bunicele. Acestea sunt insă in general firme care au investit milioane de euro si care dispun de linii proprii de productie a compostului precum si de fabrici pentru productia conservelor. Din păcate pană acum nimeni nu a reusit să dezvolte o astfel de afacere in Romania. 
Atunci cand e vorba pornirea unei afaceri un element important in luarea deciziei il reprezintă valoarea capitalului ce trebuie investit. Cu cat capitalul initial este mai mic cu atat este mai usor să demarezi afacerea respectivă si scad riscurile de a iti pierde capitalul investit.
In cazul afacerilor cu ciuperci, dacă ai o mică gospodarie la tara poti porni afacerea cu un capital extrem de mic. Dacă faceti căutări pe internet veti afla ca unii au pornit astfel de afaceri investind mai putin de 500 Euro, ceea ce este extraordinar deoarece in ziua de azi foarte putine afaceri pot fi demarate cu sume atat de mici.
Atentie insă, cu investitii de 500 EURO pornesti o “mini-ciupercarie” care nu iti asigură venituri prea mari, dar poate fi “un bun inceput”. O microferma de cultivare a ciupercilor este rentabila daca se intinde pe o suprafata minima de 100 de metri patrati, iar pentru a amenaja corespunzator spatiul, a asigura conditiile de clima minimale si a cumpara materiile prime investesti cel putin 3000 EURO. Lucrurile se complica insa daca incepi sa lucrezi ca un profesionist si iti faci o sectie de productie complet dotata, care sa iti permita si controlul climei. In acest caz investitiile ajung la cca. 30.000 EURO. 
Pana la urma, dacă merită sau nu merită să investesti intr-o ciupercarie depinde de rezultatele pe care vrei sa le obtii. Dacă pleci la drum cu ideea că te lansezi intr-o afacere mica, care nu te va ajuta sa te imbogatesti dar in schimb iti va permite obtinerea unor venituri decente merită să investesti intr-o ciupercarie. In timp, cu multă muncă si cu un pic de sansă poti transforma mica afacere intr-una mare.
Daca visezi mari afaceri si bogatii trebuie sa te gandesti la investitii care depasesc 350.000 - 400.000 EURO, iar daca iti mai faci si o sectie de productie a conservelor de ciuperci pentru a avea cat de cat o siguranta a desfacerii ajungi cu usurinta la 700-800.000 EURO.

joi, 23 aprilie 2015

Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ?

Atat in presa cat si pe numeroase site-uri deschiderea unei pensiuni agroturistice este considerata ca o posibila mica afacere de succes. Mai mult decat atat se promoveaza ideea ca demararea si conducerea unei astfel de afaceri se afla la indemana mai multor intreprinzatori. Este oare asa ?            
La prima vedere avem de-a face cu o „mica afacere” deoarece prin lege o pensiune agroturistica poate sa aiba maxim 8 camere, ceea ce ne conduce la ideea ca nu poate fi o afacere foarte mare. Dar este oare o mica pensiune agroturistica, sa zicem cu 4-5 camere pentru cazarea turistilor, o afacere profitabila?
Din pacate raspunsul este un pic mai complicat sau mai bine zis exista mai multe raspunsuri la aceasta intrebare. Vom incepe prezentarea raspunsurilor posibile cu varianta optimista.
Da, o pensiune agroturistica poate fi o mica afacere profitabila, dar atentie, nu pentru toata lumea.
In diverse zone din Romania am intalnit pensiuni agoturistice ai caror proprietari erau extrem de multumiti de aceasta afacere. Daca stai putin si analizezi ceea ce vezi in gospodaria lor e simplu sa iti dai seama ca oamenii castiga binisor si ca proprietarii acestor afaceri au un nivel de trai mai bun decat vecinii lor.
Astfel de povesti de succes sunt legate de obicei de familii care aveau o casă mai mare la tară si care au decis să aloce cateva camere pentru cazarea turistilor. Apoi cei care au stiut sa ofere servicii de calitate turistilor au inceput sa aibă tot mai multi clienti, si pentru a face fata cererii si-au extins afacerea, fie prin extinderea casei in care au demarat afacerea fie prin realizarea unor noi caldiri dedicate exclusiv cazarii turistilor. In timp au ajuns sa se bucure de o afacere nu foarte mare, dar profitabila. Desi castiga bine, in continuare proprietarii acestor pensiuni sunt cei care se ocupa zi de zi de turisti: ei sunt receptioneri, chelneri, bucatari si cei care fac curat. Uneori, in perioadele de varf angajeaza temporar si ajutoare.
Din punct de vedere al volumului investitiilor putem spune că avem de-a face cu o afacere mică. Multi dintre cei care au pornit astfel de afaceri au investit sume intre 10-15.000 Euro pentru a demara afacerea (pentru a moderniza baia si a moderniza 2-3 camere din casă). Apoi in timp, au reinvestit profiturile obtinute pentru a-si dezvolta afacerea, iar unii au ajuns sa investeasca intr-un interval de 4-5 ani si 60-75.000 EURO
Nu, pentru cei care au mentalitatea si asteptarile unui investitor ! Pentru cei care se gandesc ca investesc intr-o pensiune agroturistica cu 4-5 camere si apoi ei vor colecta lunar profitul avem o veste proastă: au sanse mari sa iasă in pierdere. Cei care vor doar să investească dar nu vor să locuiască efectiv si să lucreze in pensiunea respectivă trebuie să isi angajeze: administrator, receptioner, bucătar, chelner, femeie de servici, iar pe anumite posturi (ex: receptioner, bucatar, chelner) au nevoie de cel putin 2 angajati.
Atunci cand incepi sa faci calculele si vezi cat te costă salariile a 7-8 persoane incepi să realizezi că din veniturile pe care le poti obtine din 4-5 camere nu ai nicio sansă să iesi in profit. Chiar si la 8 camere lucrurile nu stau prea roz!
In ceea ce priveste volumul investitiilor intr-un astfel de caz trebuie sa subliniem că acesta nu este deloc mic. Mai intai trebuie să cumperi terenul, care in cel mai fericit caz te costa cel putin 10.000 EURO. Apoi incepe „distractia”: proiectul tehnic, constructia propriu-zisă, utilitatile si dotarile. O constructie cu 5 camere destinate cazarii turistilor, o bucătarie, o mică sală de mese ajunge  să aibă o suprafată de cca. 200 m.p. ceea ce in bani, la un cost de 650 EURO/mp, inseamnă 130.000 EURO (probabil ca la o pensiune facută in stil rustic intr-un stil plăcut dar cu materiale mai ieftine pretul scade la 80-90.000 EURO). Pană la urmă dacă adunăm pretul terenului, al clădirii, al dotării bucatariei si a camerelor se ajunge la cel putin 110.000 EURO in cazul in care se merge pe o pensiune in stil rustic fara „superfinisaje” si la cel putin 150.000 EURO in cazul in care se alege varianta unei pensiuni cu finisaje moderne.
Recomandarea noastră este de a se opta pentru stilul „rustic” dacă tot vorbim de o pensiune „agroturistica”.
Totusi atunci cand trecem de 100.000 EURO nu mai putem vorbi de o afacere mică (cel putin din punct de vedere al investitiei).
Concluzie: pentru cei care au o gospodarie la tară si vor să investească pentru a-si transforma casa intr-o pensiune agroturistica exista sansa de a demara o mica afacere profitabila. Dacă in schimb vă ganditi să vă investiti banii intr-o pensiune agroturistică la tara unde dvs. sa mergeti in vizită odată pe saptămana pentru a vedea cum merg lucrurile vă recomandăm să vă mai ganditi !

marți, 21 aprilie 2015

Ce trebuie sa faci pentru a porni o afacere profitabila la tara?

Cei interesati de afaceri si de bani au aflat deja ca regula de baza a unei afaceri de succes este sa raspunda unor nevoi ale consumatorului si sa umple un gol de pe piata.
Aceia care s-au gandit sa deschida o afacere la oras au constatat ca in mediul urban exista aproape tot ceea ce iti doresti si ca este greu sa deschizi o noua afacere din cauza concurentei existente. Cu totul alta este situatia in mediul rural, unde concurenta este extrem de scazuta. Numarul de afaceri in mediul rural este mult mai mic iar oferta scazuta. De aceea multi din locuitorii satelor vin sa isi faca cumparaturile in oras, iar atunci cand au nevoie de diverse servicii se adreseaza tot firmelor din mediul urban. Mai mult decat atat, acum 2 ani aparusera articole in presa care aratau ca multi locuitori de la tara si-au cumparat carnea de porc pentru Craciun din supermarketuri si hypermarketuri. Daca ne gandim doar la agricultura, nici aici lucrurile din zona rurala nu stau mai bine. Potrivit declaratiilor Presedintelui Comisiei pentru Agricultura din Senat in 2011 in Romania existau 3 milioane de hectare necultivate. Prima concluzie: in mediul rural exista premisele demararii unor afaceri de succes deoarece nu exista concurenta reala nici in domeniul afacerilor agricole si nici in domeniul afacerilor non-agricole.

Ideea de afacere
Pasul urmator este identificarea domeniului in care trebuie demarata afacerea. Posibilitatile de a face afaceri in mediul rural sunt uriase. Se poate incepe, teoretic, aproape orice afacere. Trebuie insa avuta in vedere dimensiunea comunei sau a satului in care se demareaza afacerea deoarece in cazul afacerilor in domenii non-agricole care se adreseaza doar pietei locale exista comunitati care sunt prea mici pentru a da sansa dezvoltarii unor afaceri profitabile.
Legat de domeniile in care se poate demara o afacere, daca vorbim in general de afacerile mici, din multitudinea de posibilitati enumeram doar cateva: 
- afaceri mici in domenii agricole: cultura de cereale sau plante tehnice, legumicultura, pomicultura, ferme de crestere a animalelor; 
- afaceri mici in domenii non-agricole: productia de furaje, prestarea de servicii la diversi proprietari de terenuri, comert cu produse alimentare, comert cu produse nealimentare destinate de uz casnic, comert cu produse destinate agriculturii, depozit de materiale de constructii, turism rural, atelier de reparatii (de la unelte, electrocasnice si masini pana la reparatii calculatoare), atelier de confectii imbracaminte, atelier de tamplarie, atelier de confectii metalice, salon de coafura, spalatorie auto, constructii, servicii de catering pentru evenimente (nunti si botezuri), servicii sanitar-veterinare, servicii de mecanizare, etc.
Daca capitalul de care dispunem pentru demararea afacerii este mare ne putem gandi la o exploatatie agricola de mari dimensiuni, la o ferma mare de animale, la o fabrica de nutreturi combinate, un abator de pasari sau de animale, fabrica de lapte, carmangerie, servicii de conectare si difuzare internet, producere a energiei din surse regenerabile (biocombustibili), etc.
A doua concluzie: domeniile in care pot fi demarate afaceri profitabile in mediul rural sunt extrem de variate iar gasirea unei idei nu este un lucru dificil.

Modelul de afacere
Modelul afacerii este mecanismul care face ca o afacere sa fie profitabila. Pentru a intelege mai bine trebui sa va puneti urmatoarea intrebare: de ce din 10 brutarii care demareaza activitatea in acelasi an doar una are succes ? Care e cheia succesului ?
Trebuie sa gasiti modelul de afacere care vi se potriveste cel mai bine.
 
Amplasamentul afacerii si investitiile necesare
Dupa ce ne-am decis asupra unei idei de afacere pasul urmator este gasirea unei locatii corespunzatoare. In functie de afacere trebuie sa ne gandim ce este mai important: terenul, accesul la utilitati, tipul cladirii si dimensiunea acesteia, amplasamentul cladirii, dotarile existente intr-o cladire, sau poate existenta fortei de munca calificate in zona in care va demara afacerea ?
In functie de amplasamentul ales apoi trebuie sa ne facem un plan care sa prevada ce investitii mai sunt necesare: amenajarea terenului, racord la utilitati, constructii noi, modernizari ale cladirilor existente, utilaje, scule, etc.
Dupa ce ne-am decis ce afacere facem, unde o facem si de ce investitii avem nevoie cel mai bine ar fi sa ne facem un Plan de Afacere. Parerea noastra este ca acest lucru este absolut necesar pentru a ne spori sansele de demarare a unei afaceri profitabile. IMPORTANT: acest plan trebuie sa prevada si masuri de promovare a afacerii (una din principalele probleme identificate la intreprinzatorii care au initiat afaceri in domeniul agriculturii este necunosterea cailor de a face marketing pentru produsele agricole).

Finantarea afacerii
De multe ori acesta este pasul cel mai greu. Avem nevoie de bani pentru investitii si pentru capital circulant. Sumele necesare in cazul afacerilor mici pot fi de la cateva mii de euro la 100-200.000 EURO iar in cazul afacerilor mai mari se pot ridica la cateva milioane de euro.
Pentru finantarea afacerii in prezent exista 2 posibilitati:
- creditele bancare
- fondurile europene nerambursabile
Evident, in perioada actuala cel mai rentabil e sa apelezi la fondurile europene.

Inmatricularea firmei si rezolvarea aspectelor legale
Dupa ce am gasit am finalizat planul de afaceri care ne confirma ca afacerea este profitabila si am gasit solutii pentru a finanta afacerea trebuie sa ne facem propriu zis o firma. 
Un întreprinzator care se pregateşte sa-si înceapa o afacere are urmatoarele variante:
- Persoana fizica autorizata (PFA), Intreprindere individuala (II), Intreprindere Familiala (I.F.)
- Societate comerciala (SRL, SNC, SCA, SCCA)
In general cei care pornesc mici afaceri se orienteaza catre PFA, II sai IF.
Dupa ce am inregistrat efectiv afacerea la Registrul Comertlului trebuie sa mergem la Primarie si sa obtinem autorizatia de functionare, iar apoi la celelate institutii ale statului pentru a obtine celelalte avize si autorizatii necesare (care pot diferi, in functie de tipul afacerii
Tot in acestra faza va recomandam sa va cautati si un contabil bun.

luni, 20 aprilie 2015

De cati bani am nevoie pentru a porni o afacere profitabila la tara?

Multi romani isi doresc sa demareze o afacere profitabila care sa ii scape de grijile financiare de zi cu zi. Daca analizam numarul afacerilor aparute in mediul urban comparativ cu cele din mediul rural putem spune ca pana acum orasenii au fost mai norocosi. Pe de alta parte, tocmai numarul mare de afaceri existente in mediul urban, unde concurenta intre firme este puternica, face ca pornirea unei afaceri in oras sa fie mai costisitoare decat a unei in mediul rural. Intrebarea pe care si-o pune toata lumea este “de cati bani am nevoie pentru a porni o afacere profitabila la tara ?”

Atat tinerii cat si persoanele mai in varsta care nu au mai avut o afacere sau nu au fost implicate in conducerea unei afaceri viseaza sa demareze o afacere de succes si spera ca acest lucru se poate realiza cu bani putini, dar toti sunt constienti ca nu este posibil sa faci bani fara sa investesti.
Ceea ce este important este ca nu intotdeauna a investi inseamna doar “a pune bani la bataie”. Pornirea unei afaceri, indiferent ca este la tara sau la oras presupune alocarea de resurse materiale, umane si financiare.
In cazul afacerilor la tara, unde marea majoritate a celor cu spirit intreprinzator demareaza o afacere in domeniul agriculturii principala resursa o reprezinta pamantul, apoi priceperea si puterea de munca si, dupa aceea, banii. Este insa foarte adevarat ca ordinea in care trebuie alocate aceste resurse si importanta lor variaza de la afacere la afacere.
In cazul micilor exploatatii agricole (1-2 ha) sau a micilor ferme (10-15 capete animale) sunt frecvente cazurile in care afacerea “s-a cladit” pe resursele existente in gospodarie, fara a se apela la credite bancare sau la diverse programe de finantare. Tot legat de micile afaceri in domeniul agricol demarate la tara un exemplu bun il reprezinta proiectele finantate prin FEADR prin masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri", caz in care afacerile demarate de tinerii intreprinzatori in mediul rural pornesc de la 10.000 EURO. In ceea ce priveste afacerile la tara in domenii non-agricole, cele mai mici capitaluri necesare sunt in sfera serviciilor profesionale (proiectare, asistenta tehnica, servicii medicale, etc) unde deseori 3000-5000 de euro sunt suficienti pentru a demara afacerea.
In schimb, in cazul afacerilor de mari dimenisuni e nevoie de un program de finantare.

Pentru a avea o imagine asupra capitalurilor necesare afacerilor mai mari din mediul rural in continuare vom prezenta cateva exemple de proiecte finantate din fonduri europene in anul 2011 si sumele ce au fost investite:
- infiintare plantatie afini pe o suprafata de 7,62 ha (jud. Dambovita): 709.184 EURO;
- infiintare sera de legume cu o suprafata de 13.200 mp si spatiu de depozitare cu o suprafata de 370 mp (jud. Ialomita): 1.587.430 EURO;
- infiintare plantatie de pomi fructiferi in suprafata de 20 ha (jud. Ialomita): 217.231 EURO;
- infiintare ferma de crestere a puilor de carne cu o capacitate estimata de 148.116 locuri pe serie (jud. Buzau): 2.015.077 EURO;
- infiintare ferma de vaci de lapte cu o capacitate estimata de 100 locuri pentru vaci de lapte, 16 locuri pentru juninci si cca.100 locuri pentru tineret taurin aferent (jud. Bistrita): 1.450.000 EURO;
- infiintare ferma reproductie porcine cu o capacitate estimata de 680 capete scroafe si 1.792 capete purcei (jud. Alba): 1.783.398 EURO;
- ferma crestere si ingrasare porci cu o capacitate estimata de 8160 capete (jud. Arad): 2.000.000 EURO;
- constructie moara de faina si anexe aferente - siloz, cantar, etc - (jud. Ialomita): 1.105.375 EURO;
- infiintare unitate depozitare cereale (jud. Arad): 250.420 EURO;
- infiintare unitate pentru prelucrarea si depozitarea cartofilor (jud. Satu Mare): 3.996.728 EURO;
- constructie pensiune turistica cu spatii de alimentatie publica, in zona rurala (jud. Alba): 400.000 EURO;
- constructie popas turistic in mediul rural (jud. Covasna): 395.457 EURO;

Asa ca la intrebarea“de cati bani am nevoie pentru a porni o afacere profitabila la tara ?” raspunsul nostru este: intre 0 EURO si cateva milioane de EURO !
Capitalul de care aveti nevoie depinde de:
 - afacerea pe care doriti sa o demarati (aici ne referim atat la domeniul afacerii cat si la marimea acesteia – costul investitiilor in echipamente variaza foarte mult de la un domeniu la altul si in functie de volumul estimat de activitate iar marimea capitalului circulant depinde de durata ciclului de productie);
 - resursele materiale de care dispuneti (pamant, cladiri, anexe gospodaresti, echipamente, dotari si consumabile);
 - costul resursei umane din zona respectiva;
 - cunostintele pe care le aveti in domeniul in care doriti sa demarati afacerea
 - alte resurse necesare (capacitatea dvs. de munca, informatii relevante, accesul la servicii profesionale, imaginea pe piata, etc.)
Tinand cont de numeroasele resurse necesare pentru succesul unei afaceri dorim sa va atragem atentia ca “doar banii nu sunt suficienti pentru a avea succes in afaceri !

Succes !