Sigle proiect

Sigle proiect

luni, 17 noiembrie 2014

Antreprenoriatul - solutie pentru somerii care au peste 40 de ani

Pornirea unei afaceri este o optiune pentru oricine nu are un loc de munca, in special pentru persoanele de peste 40 de ani. Expertii multor firme de recrutare afirmă că cei trecuti de 40 de ani nu ar trebui să se mai obosească să-si trimită CV-ul pentru că nu ii mai angajează nimeni. Firmele preferă să angajeze pe cineva mai tanăr si mai ieftin.
Acest fenomen nu este unul inventat de romani ci a fost “importat” din tările dezvoltate, unde după 40 de ani găsesti greu un loc de muncă iar după 50 de ani devine aproape imposibil. Conform statisticilor europene rata cea mai mare de ocupare se inregistrează pe segmentul 30- 40 de ani, iar cele mai scăzute rate in randul tinerilor ce au intre 15 si 25 de ani si in randul persoanelor de peste 45 de ani. Tocmai de aceea Uniunea Europena finantează prin FSE o serie de măsuri care sprijină integrarea in muncă a tinerilor si a persoanelor de peste 45 de ani. Una dintre măsurile frecvent intalnite in toate tările din UE este acordarea de sprijin pentru demararea unei afaceri si angajarea pe cont propriu. Pentru multi tineri români acestă idee pare o aberatie inventată de niste functionari de la Bruxelles deoarece ei nu au capitalul necesar demarării unei afaceri si nici foarte multă incredere in fortele proprii.
Faptul că tinerii din Romania nu sunt foarte dornici să se apuce de afaceri este confirmat de o serie de studii pe baza carora s-a intocmit Stategia Nationala pentru perioada 2014 – 2020. Potrivit acestora aproximativ un sfert dintre tinerii din România (27%) doresc în principiu să deschidă o afacere. Cel mai vizat domeniu de către tineri este cel al comerţului, serviciilor și consultanţei (30%), urmat de cel al agriculturii, zootehniei, pisciculturii și silviculturii (18%). Numărul tinerilor interesati să isi deschidă o afacere este extrem de mic in comparatie cu celelalte tări europene. În România, 1 tânăr din 100 decide să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia.
Un alt motiv pentru care tinerii români nu se grăbesc să se lanseze in afaceri este că sunt sustinuti din punct de vedere financiar de familiile lor.
Pentru cei trecuti de 40 de ani ideea demarării unei afaceri si a ocupării pe cont propriu nu este de loc rea deoarece:
  • au niste economii pe care le-ar putea folosi pentru demararea unei afaceri;
  • au o anumită experientă profesională care le-ar putea fi utilă intr-o afacere;
  • isi cunosc fortele proprii si sunt capabili să isi evalueze sansele de reusită;
  • sunt motivati să pornească o afacere deoarece au o familie de intretinut iar după 40 de ani sansele de angajare scad in mod dramatic.
Si fiindca in afaceri exista si riscuri celor interesati sa demareze o mică afacere si să se angajeze pe cont propriu li se recomandă să participe la cursuri de instruire antreprenorială. Acestea ii vor ajuta să dobandească cunostintele minime necesare pentru a demara si conduce o afacere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu