Sigle proiect

Sigle proiect

miercuri, 3 decembrie 2014

JOB CLUBUL

Job Club-ul este un grup formal sau informal creat pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. Scopul unui Job Club este de a oferi asistență, suport și consiliere celor aflați în căutarea unui loc de muncă.
Un Job Club formal poate fi moderat de un consilier de carieră sau de un alt expert în carieră. Job Club-ul informal este creat de/din cei care se află în căutarea unui loc de muncă, unde membrii se ajută reciproc în vederea găsirii unui loc de muncă.
Job Club-urile sunt o măsură activă potrivită situaţiei și nevoilor individuale, îmbunătăţind adaptabilitatea forţei de muncă, și determină persoanele din grupul ţintă la o atitudine activă și pozitivă. Șomerilor de lungă durată, care constituie grupul ţintă al proiectului, li se oferă posibilitatea conștientizării propriilor aspiraţii, aptitudinilor profesionale și a importanţei informaţiilor de pe piaţa muncii. Ei învaţă cum să redacteze un CV și o scrisoare de intenţie, cum să se prezinte la un interviu și cum să capete mai multă încredere în forţele proprii. Serviciile de informare, consiliere profesională și de mediere oferite în cadrul Job Club-urilor conduc la creșterea ratei de ocupare și implicit la îmbunătăţirea semnificativă a posibilităţilor financiare a populaţiei, atrăgând după sine creșterea nivelului de trai.

Ce trebuie să fie un Job Club?
• Un spațiu în care se poate primi asistență;
• Un centru unde se oferă instruire propriu-zisa în TCLM (tehnici de căutare a unui loc de muncă);
• Un centru de evaluare și consiliere profesională;
• Un centru în care se oferă ajutor în stabilirea planului individual de acțiuni;
• Un centru care mediază relațiile dintre membrii Job Club-ului cu angajatorii.

Ce activități se pot realiza în cadrul unui Job Club?
1. Selectarea și înscrierea participanților;
2. Consiliere pe sesiuni de instruire constând în: comunicare eficientă, elaborarea CV-ului, autocunoaștere, pregătirea și desfășurarea interviului, elemente de legislația muncii;
3. Dezvoltarea capacității de auto-organizare, de căutare a unui loc de muncă, de utilizare a mijloacelor informatice - organizate sub forma de aplicații personalizate în care participanții vor exersa cunoștințele și abilitățile sub îndrumarea și cu asistența personalului specializat;
4. Activități de mediere a muncii.

Care sunt avantajele și beneficiile participării la activitățile din cadrul Job Club-ului?
• Descoperire propriilor aptitudini, abilități și competențe;
• Consiliere în alegerea meseriei care se potriveşte cel mai bine individului;
• Oferirea de cursuri de calificare într-un domeniu căutat pe piața muncii;
• Informarea la zi despre tehnicile de căutare a unui loc de muncă;
• Suport în realizarea unui CV și a unei Scrisori de motivație/intenţie;
• Familiarizarea cu tehnicile de prezentare în cazul unui interviu de angajare;
• Îndrumarea și consilierea pentru a-ți putea deschide propria afacere.

În cadrul proiectului „FORMAT – de la șomer la angajat!”, ne propunem amenajarea a două Job Club-uri (câte unul pentru fiecare regiune de implementare) care să furnizeze servicii integrate de ocupare.
Obiectivul pe care dorim să îl atingem este dezvoltarea capacitații persoanelor in vederea facilitării accesului la ocupare.
Prin crearea celor doua Job Club-uri/centre se urmărește rezolvarea unor nevoi reale semnalate la nivelul regiunilor Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia și anume: combaterea șomajului, formarea și adecvarea competentelor șomerilor pentru a se integra și a rămâne pe piața muncii, precum și creșterea și diversificarea posibilităților de furnizare de servicii de ocupare la nivel regional pentru șomeri, suplimentar fata de cele deja existente.
În cadrul job culb-urilor vor activa consilieri ce vor lucra împreună cu șomerii aflați în căutarea unui loc de muncă, desfășurând activități specifice de consiliere și orientare profesională. Consilierii își vor organiza activitatea prin crearea procedurilor și a instrumentelor de lucru pentru serviciile de informare și consiliere profesionala precum și pentru sesiunile de job-club (instruire în metode și tehnici de căutare a unui loc de munca, asistenta în realizarea CV-ului și prezentare la interviu în vederea ocupării).
În timpul derulării stagiilor de consiliere – individuală sau de grup, se va urmări evaluarea și autoevaluarea personalității membrilor grupului tinta în vederea orientării profesionale, stabilirea traseului profesional, dezvoltarea abilitaților și încrederii în sine a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca.

Serviciul de evaluare a personalității – prin intermediul TIC – oferă acces la o serie de instrumente de (auto)evaluare a beneficiarilor cu privire la aptitudini, capacități, deprinderi în scopul conștientizării resurselor personale ce pot fi dezvoltate prin formare și munca, folosindu-se teste psihologice realizate direct pe calculator.
Așadar, cele 560 de persoane ce constituie grupul țintă vor beneficia de instruire în metode și tehnici de căutare a unui loc de muncă (asistență în realizarea CV-ului și prezentare la interviu) prin sesiuni personalizate în cadrul Job Club-urilor, în vederea găsirii și ocupării unui loc de muncă.
Tot în cadrul Job Club-urilor se vor organiza seminarii pentru stimularea mobilității naționale (geografice și ocupaționale). Aceste seminarii urmăresc creșterea disponibilității șomerilor de lunga durata de a-și căuta de lucru în alte județe ale României. Pentru seminarii se vor elabora fise specifice județelor mai dezvoltate din punct de vedere economic din Romania,care se vor completa în cadrul sesiunilor și se vor posta pe site-ul proiectului – unde publicul larg va avea acces. Pe site-ul proiectului se vor regăsi și informații relevante privind munca la nivel național și organizarea seminarii de Consiliere și informare/îndrumarea privind mobilitatea ocupațională și geografică.

Mai multe detalii pe pagina proiectului : http://www.catalactica.org.ro/format/?page_id=173

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu