Perspectivele de angajare în anul 2015 se arată optimiste, îndeosebi pentru unele dintre domeniile aflate în prezent în plină expansiune în România, precum Tehnologia Informației, industria constructoare de mașini sau servicii externalizate. În plus, analiștii pieței forței de muncă susțin că salariile românilor vor crește în acest an în medie cu 10%. Despre tendințele existente pe piața muncii în acest an ne vorbește Roxana Trif, manager regional pentru zona centru, în cadrul unei companii ce desfășoară activități de servicii privind forța de muncă.
În ce domenii considerați că se vor face cele mai multe angajări în anul 2015?
La nivel de țară, domeniile diferă în funcție de gradul de industrializare a zonei. Pentru județul Sibiu se va păstra în continuare un trend de creștere pe tot ceea ce înseamnă industria constructoare de mașini, IT, servicii de outsourcing.
Ce candidați considerați că vor avea mai mari șanse pentru a fi recrutați?
De ceva timp companiile au început să recruteze așa numita generație viitoare, care face referire la studenți și mergând până înspre liceeni. În anul 2015 această tendință se va amplifica semnificativ, angajatorii dorind să reducă din decalajul de competențe și să găsească noi talente pe care să le dezvolte în structurile interne. Așadar, avantaj vor avea acei candidați care dețin un bagaj de cunoștințe tehnice și/sau investesc pentru dezvoltarea de noi competențe.
Planurile de angajare sunt diferite în funcție de mărimea organizațiilor?
Planurile de angajare diferă nu doar în funcție de mărimea organizațiilor, cât și de nivelul de automatizare și/sau servicii de outsourcing (servicii complet externalizate precum: activități de ambalare, vînzare, mercantizare etc.), precum și de presiunile asupra companiilor de a-și simplifica procesele interne.
Vor continua angajatorii să școlarizeze studenți, pe care ulterior să îi angajeze?
În mod cert, anul 2015 va avea un focus mult mai mare pe partea de atragere de noi talente, provenite îndeosebi din zona programelor de Internship. Fie că este vorba de programe de practică pentru lucrarea de diploma sau despre practică de vară/semestrială, studenții pot avea atât șansa de a interacționa cu mediul real de lucru, cât și de a-și începe cariera profesională la unul dintre angajatorii de top din Sibiu.
Cum ar putea fi optimizată căutarea unui loc de muncă?
Cea mai eficientă soluție este să devii activ cu CV-ul la cât mai multe agenții de recrutare care au job-uri pe domenii care ți se potrivesc. Un alt mod este restabilirea de contacte cu foști colegi, cunoștințe care sunt active în piața muncii și care iți pot recomanda un loc de muncă, un angajator sau cunosc existența unui post/trend nou in piață.
De asemenea, tot mai multe companii aleg sa fie prezente în partea de social media, prezență datorată în mare parte diverselor programe de smart phone care facilitează accesarea aplicațiilor mult mai ușor. Prin urmare, cu un CV complet, încarcat online și transmis la timp îți vei optimiza aplicarea pentru posturi care pot apărea pe: LinkedIn, Facebook, etc.
Ce șanse de angajare au cei care sunt calificați în domenii care nu sunt pe val, precum cele pe care le-ați specificat mai sus?
O imediată prioritate pentru angajare o vor avea cu siguranță persoanele cu formare tehnică, dar sunt în continuare căutate și posturi cu formare socio-umană, însă într-o proporție mai mică. De-a lungul timpului, am întalnit mai multe cazuri de success: candidați care au acceptat fie recalificare pe un post de tehnic de start într-o altă structură organizațională, fie dobândirea de noi abilități (în domeniile financiar, IT și îmbunătațirea skill-urilor de cunoaștere a limbilor străine) care ajută accesarea de posturi mai complexe sau superioare ierarhic, experiențe noi de învățare și experințe de muncă diverse cu expunere la mediul multinațional. De asemenea, se poate observa și o nouă tendință spre antreprenoriat.
Ce perspective de salarizare se întrevăd pentru anul 2015?
Pe lângă creșterea salariului minim pe economie, datorită ofertei mari de locuri de muncă se observă și o creștere a nivelului de salarizare atât pentru aria de muncitori necalificați, cât și de calificați.
Totodată, pachetul de beneficii tinde spre a fi cât mai diversificat (în funcție de domeniul de activitate al companiei), incluzând pe lângă transport gratuit, tichete de masă, mașină de serviciu, telefon, laptop, și: asigurare medicală, masa principală gratuită, pachete de beneficii sportive/recreative și culturale, etc.
Ce recomandări aveți pentru cei care doresc să își găsească locuri de muncă?
Recomand candidaților ca înainte de depunerea unui CV să își realizeze o analiză a perspectivelor și aspirațiilor de carieră, pentru a avea o viziune pe câțiva ani. Acestă introspecție este benefică pentru definerea cât mai corectă a liniei profesionale, a companiilor vizate, a dezvoltării profesionale urmărite, precum și a competentelor de dezvoltat.
În momentul de față, pe piața resurselor umane din Sibiu, activează o serie de companii ce oferă servicii de consultanță privind orientarea în carieră, la care candidații pot apela.
Rolul acestor servicii de consultanță se regăsește în crearea unei imagini corecte asupra aplicării și participării la un interviu, ținând cont de: realizarea CV-ului, prezența/ținută la interviu, punctualitatea și susținerea candidaturii.
Recomandarea specialiștilor de resurse umane se îndreaptă către aplicarea candidaturilor pentru acele posturi în care candidatul se regăsește atât profesional, cât și personal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu