Programul Operaţional Capital Uman (POCU) stabilește prioritățile de investiții, obiectivele și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând investițiile realizate prin FSE în perioada 2007‐2013 și contribuind la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat (AP) ‐ implicit al fondurilor ESI din România, şi anume de a reduce disparităţile de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE.
Incluziunea socială şi combaterea sărăciei sunt parte integrantă a intervențiilor care urmăresc promovarea unei dezvoltări echilibrate şi coeziunea socială. Reducerea prevalenței sărăciei și excluziunii, îmbunătăţirea accesului la servicii sociale şi de sănătate de calitate, dezvoltarea economiei sociale, vor fi urmărite la nivel de program, în vederea promovării incluziunii sociale şi combaterii sărăciei, în conformitate cu prevederile strategiilor naţionale relevante şi contribuind la obiectivele asumate în acest domeniu. În acest sens, POCU încurajează considerarea resursei umane provenite din rândul grupurilor vulnerabile ca și resursa umană fără de care dezvoltarea României în următorii ani este imposibilă.
AMPOSDRU a publicat metodologia propusa si criteriile de evaluare si selectie care urmeaza a fi utilizate de catre Autoritatea de Management (AM) si Organismele Intermediare (OI) în vederea selectarii operatiunilor (proiectelor) finantate din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020. Pentru Axele Prioritare 1–6 AM POCU va aplica doua mecanisme prin care gestioneaza solicitarile de finantare din POCU, unul competitiv si unul non-competitiv. Detalii despre aceste mecanisme, pot fi accesate aici.
Proiectele primite de AM POCU vor parcurge mai multe etape în procesul de verificare, evaluare si selectie, care se vor desfasura dupa depunerea proiectului.
Evaluarea proiectelor se va realiza de catre AM si OI, în conditiile delegarii explicite a acestei atributii, cu ajutorul unor experti interni si/sau prin contractarea unor experti externi pe domeniul evaluat, printre care si Confederația Caritas România. La momentul actual, ghidul solicitantului și strategia de finanțare se află în pregătire.
Recent, Ministerul Fondurilor Europene - Directia Generala Programe Capital Uman a publicat la finalul lunii Mai 2015 Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 903/2015 pentru punerea în aplicare a Memorandumului cu tema „Asigurarea conditiilor necesare derularii proiectelor finantate în cadrul POSDRU 2007—2013 prin prelungirea termenului de implementare”. Prin acest ordin, firmele si organizatiile care implementeaza proiecte in cadrul cererilor de propuneri de proiecte mai sus mentionate pot obtine prelungirea duratei de implementare a proiectelor prin incheierea unui act adițional la contractul de finanțare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu