Sigle proiect

Sigle proiect

joi, 27 august 2015

Ajutor de stat prin programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri 2015. INTERVIU Nicoleta Rusu, consilier programe pentru IMM

Nicoleta Rusu e absolventa a Scolii Doctorale de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. In prezent, lucreaza ca si consilier in cadrul Ministrului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri la Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM, fiind totodata si coordonatorul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri.
Finantare.ro: Ne puteti spune cand se va deschide sesiunea de depunere pentru programele nationale cu finantare de la bugetul de stat?
Nicoleta Rusu: Avand in vedere ca prin Legea Bugetului de Stat Bugetul a fost prevazuta suma de 90 de milioane de lei, care sa fie repartizata eșalonat, pe șase luni, incepand cu luna martie, dupa deblocarea de catre Guvern, lansarea programelor se face gradual. Pana in prezent din cei 90.000.000 lei prevazuti in Legea Bugetului a fost deblocata suma de 40.000.000, fapt ce a condus la demararea procedurilor in vederea lansarii primelor programe (Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare START care va fi lansat in data de 22 iunie si Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata care va fi lansat in data de 6 iulie). Dupa deblocarea diferentei de 50.000.000 lei vor fi demarate procedurile in vederea lansarii programelor ramase.
Finantare.ro: Care ar fi motivele principale pentru care un tanar antreprenor s-ar inscrie pentru a obtine finantarea dorita? Dar pentru o firma?
Una dintre cele mai consistente modificari care va fi aplicata incepand cu acest an este cea aplicata Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri si are in vedere:
  • largirea sferei contractarii creditului bancar pentru finantare la toate institutiile de credit partenere ai F.N.G.C.I.M.M.;
  • stabilirea duratei si detalierea inscrierii on-line pentru obtinerea alocatiei financiare nerambursabile;
  • modaliatea de admitere in Program in ordinea punctajului obtinut la evaluarea planului de afceri;
  • evaluarea planurilor de afaceri si modificarea criteriilor de evaluare a planului de afaceri;
  • modificarea etapelor privind contractarea si finantarea planurilor de afaceri.
Finantare.ro: Care sunt cele mai frecvente probleme intalnite de beneficiari in procesul de aplicare?
Nicoleta Rusu: Depunerea planurilor de afacere se depun online, la o data care este anuntata pe site-ul institutiei cu cel putin 10 zile inainte de demararea propriu-zisa, aplicantii avand posibilitatea sa pregateasca in  prealabil varianta offline a planului de afacere dupa modelul existent pe site.
Finantare.ro: Care a fost cel mai accesat program cu finantare de la bugetul de stat anul trecut?
Nicoleta Rusu: Toate programele au fost accesate in acceasi masura, bugetul alocat acestor programe acoperind aproximativ 30-40% dintre aplicanti.
Finantare.ro: Ce sfat le-ati transmite cititorilor nostri?
Nicoleta Rusu: Atat personalul celor 8 OTIMMC cat si personalul Serviciului implementare Programe pentru IMM poate oferi consiliere potentialilor antreprenori. De asemenea, Biroul Romania HUB organizeaza periodic sesiuni de informare „Statul mai aproape de IMM-uri” dedicate intreprinzatorilor mici si mijlocii din Romania. Urmatoarea sesiune de informare cu privire la programele finantate de la bugetul de stat va avea loc in data de 18 iunie 2015, ora 10:00 la sediul Ministerului Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri din strada Poterasi nr. 11, sector 4 Bucuresti. Se vor prezenta Programele nationale finantate de la bugetul de stat, punandu-se accent pe sectiunile planului de afaceri. Inscrieri la adresa de e-mail romania_hub@imm.gov.ro sau telefon 021/335.26.32.
Sursa: Finanțare.ro
Pentru a consulta procedura de implementare precum si anexele acesteia click aici

miercuri, 26 august 2015

Parlamentul a eliminat limita de varsta pentru sprijinul acordat intreprinzatorilor debutanti

Orice roman, indiferent de varsta, care nu a mai avut o afacere si doreste sa isi deschida propria microintreprindere o poate face in mod gratuit, in baza legii pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor adoptata miercuri de Camera Deputatilor.

"Am eliminat restrictia de varsta pentru intreprinzatorii debutanti. Incurajarea intreprinzatorilor autohtoni este nu numai o promisiune ci si o datorie a actualei guvernari, un mijloc direct de sustinere a dezvoltarii economiei", a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism.

Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ este eliminata conditia de varsta maxima de 35 de ani pentru a permite accesul la facilitatile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere. Totodata, legea prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului.

Facilitatile de care vor putea benficia cei ce doresc sa isi deschida un SRL-D :
  • scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior;

  • scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a;

  • consiliere, instruire si sprijin din partea O.T.I.M.M.C., in a carui raza de competenta isi are sediul social

Cei care doresc sa beneficieze de facilitatile fiscale, dar si de un sprijin financiar, au la dispozitie urmatoarele posibilitati:
  • acordarea de catre Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism a unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul in lei), din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare. Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism;

  • garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, cu respectarea conditiilor prevazute in normele si procedurile interne ale institutiilor de credit si ale F.N.G.C.I.M.M., pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.

In perioada 2011-2014, numarul mediu anual de beneficiari de alocatii financiare nerambursabile in valoare de 10.000 de euro a fost de 500 de microintreprinderi. In aceeasi perioada, un numar de 14.000 de microintreprinderi nou infiintate au beneficiat de facilitatile fiscale acordate conform OUG. 6/2011.
Sursa: Biroul de presa al D.I.M.M.M.A.T.

luni, 24 august 2015

Reconversia profesionala

Reconversia profesionala reprezinta un termen des intalnit in viata de zi cu zi in ultima vreme. O definitie cat mai simpla a acestui concept ar suna cam asa: reconversia profesionala inseamna reorientarea in cariera, dictata de factori obiectivi sau subiectivi. Factorii obiectivi sunt reprezentati de restructurarile masive din cauza crizei financiare. De cealalta parte, factorii subiectivi tin de dorinta personala de a ne schimba domeniul de activitate. 

Criza financiara din ultimii ani si-a pus amprenta si asupra pietei locurilor de munca. Multe meserii care odinioara aduceau un venit stabil au disparut putin cate putin de pe piata. Angajatorii si-au schimbat cerintele, iar potentialii angajati au trebuit sa se adapteze din mers. Reconversia este similara unei reinventari profesionale. Cursurile de calificare reprezinta o solutie atunci cand vechiul loc de munca ti-a fost desfiintat.


Specialistii din domeniul resurselor umane mentioneaza cativa pasi de urmat pentru ca reconversia profesionala sa fie un succes.


1.Schimbarea domeniului de activitate reprezinta o adevarata provocare. Persoana interesata trebuie sa constientizeze ca schimbarea in plan profesional aduce cu ea multiple schimbari. Este recomandabil ca persoana care doreste sa se recalifice sa se documenteze in legatura cu noul domeniu in care va intra. 

Discutiile cu diversi specialisti din acel domeniu sunt mai mult decat binevenite.

2.Existenta unei baze Angajatul care isi doreste reconversia profesionala ar trebui, in mod ideal, sa aiba deja o parte din cunostintele necesare noului domeniu de activitate.


3.Persoana care incearca sa faca niste cursuri de recalificare are nevoie de toata sustinerea din lume. Orice schimbare majora in viata noastra vine cu un mare cumul de consum psihic. Din acest motiv, este de dorit ca persoanele care isi vor schimba domeniul de activitate sa aiba parte de sustinerea familei si a persoanelor apropiate.


4.Existenta unui raport optim intre propriile asteptari si satisfactia reala pe care  noul loc de munca o poate oferi 

Inainte de a accesa un loc de munca dintr-un domeniu de activitate cu care nu suntem familiari, este nevoie sa realizam o analiza minima. Care sunt avantajele si dezavantajele noului loc de munca? Exista posibilitatea promovarii in timp? Care sunt valorile dupa care se ghideaza compania la care vom lucra?
Reconversia profesionala reprezinta o adevarata provocare. Decizia de a imbratisa alta meserie trebuie sa fie foarte bine fundamentata. Trebuie mentionat faptul ca o reconversie professionala de succes se bazeaza pe un plan bine stabilit si pe o strategie de marketing personal foarte bine elaborat.