Sigle proiect
![Sigle proiect](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQSaNFjRgcmwMUOiw-C8bNq8KORljCodA1A7s14bnOgmfJEcoPjgKyvC9eBuyaVgqzKglVemI4BXzogqFPUu9OtMD6hbloSaHDuqkYcEMNL7wX-FvB8I9QOD8qOGkFosoJDRHBwcvPDes/s1600/Untitled.jpg)
miercuri, 27 mai 2015
Rezultatele exmenului de absolvire pentru cursul „Lucrător finisor pentru construcții” din Iancu Jianu
Rezultatele exmenului de absolvire pentru cursul „Lucrător finisor pentru construcții” din Iancu Jianu județul Olt, din cadrul proiectului FORMAT de la Șomer la Angajat au fost publicate aici.
marți, 26 mai 2015
Rezultatele examenului de absolvire „Lucrător în structuri pentru construcții” din Slatina
Rezultatele examenului de absolvire „Lucrător în structuri pentru construcții” din Slatina din proiectul FORMAT de la Șomer la Angajat au fost publicate aici.
luni, 25 mai 2015
POCU 2014-2020 și economia socială
Conform analizei din Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU), deși cu potențial de generare de locuri de muncă, în special pentru persoanele din grupurile vulnerabile, economia socială din România este slab dezvoltată. Analiza are la bază date din 2010, conform cărora la sfârșitul anului de referință cca. 1,1% din totalul populației ocupate și apx. 1,7% din forța de muncă salariată erau reprezentate de persoane angajate în economia socială. Ca și număr, vorbim de peste 100.000 de persoane.
Între timp, ca urmare a finanțării obținute prin POSDRU DMI 6.1, s-au lansat noi structuri ale economiei sociale: conform Raportului Anual de Implementare 2011 al POSDRU în perioada 2009-2011 s-au creat 144 noi structuri ale economiei sociale, acest număr crescând până la 346 de structuri înființate conform Raportului Anual de Implementare pe anul 2013.
La momentul de față situația ar trebui să fie și mai favorabilă, având în vedere proiectele POSDRU 6.1 lansate anul trecut, care au condus la creșterea locurilor de muncă create în structurile economiei sociale (inclusiv cele 24 de locuri de muncă ocupate de persoane de etnie romă, angajați ale celor șase noi întreprinderi sociale înființate în mediul rural în cadrul proiectului Bachtalo). Având în vedere obligațiile de sustenabilitate asumate de către Beneficiarii POSDRU, finalizarea acestor proiecte nu va avea ca și consecință directă desființarea imediată a locurilor de muncă nou create.
Din analiza POCU reiesă că principalii factori care stau la baza slabei dezvoltări ale economiei sociale includ caracterul experimental al activităților de economie socială dezvoltate cu sprijinul fondurilor europene, accentul redus pe intervenția directă, precum și rigiditatea abordării intervențiilor destinate grupurilor dezavantajate.
În aceste condiții prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, lansat oficial în data de 17 aprilie 2015, se propune o schimbare majoră a abordării privind finanțarea dezvoltării economiei sociale, cu accent pe consolidarea sustenabilității structurilor economiei sociale și pe intervențiile directe. Obiectivele legate de economia socială sunt parte a unei abordări strategice propuse pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare identificate în domeniul incluziunii sociale și pentru combaterea sărăciei.
Aceste obiective includ:
- întărirea capacității entităților de economie socială de a funcționa într-un mod sustenabil în vederea integrării sociale și pe piața muncii a grupurilor vulnerabile,
- crearea și dezvoltarea de entități de economie socială,
- instruirea și formarea personalului din entitățile de economie socială.
În cadrul POCU proiectele care vizează dezvoltarea economiei sociale se vor încadra în axa prioritară 4, vor contribui la realizarea obiectivului specific 4.16 – Consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă, precum și la realizarea priorității de investiții 9.v. privind promovarea antreprenoriatului social și a integrării profesionale în întreprinderile sociale și promovarea economiei sociale și solidare pentru a facilita accesul la locuri de muncă.
Prin prioritatea de investiții 9.v. se urmărește sprijinirea entităților de economie socială în vederea funcționării acestora într-o manieră auto-sustenabilă. Tipurile de acțiuni susținute în vederea realizării acestei priorități includ:
- Sprijin (de exemplu formare profesională, consiliere, consultanță în domeniul antreprenoriatului, identificarea de piețe de desfacere, dezvoltarea capacității și abilităților în diferite domenii etc.) pentru înființarea de noi întreprinderi sociale și dezvoltarea celor existente, inclusiv acordarea de sprijin financiar sub forma micro-granturilor
- Crearea și consolidarea parteneriatelor cu actorii relevanți de pe piața muncii, din sistemul de învățământ / de asistență medicală / de asistență socială sau din administrația locală/centrală în vederea creșterii implicării în furnizarea de servicii pentru grupurile vulnerabile
- Crearea unor rețele de sprijin și de cooperare, stabilirea de parteneriate, pentru diseminarea de bune practici și informații, activități de consolidare a capacității și transferul de know-how cu alte comunități și cu actorii relevanți la nivel de țară sau din alte State Membre
- Accesibilizarea locurilor de muncă în vederea desfășurării activității în cadrul întreprinderilor sociale de inserție
- Dezvoltarea instrumentelor pentru o mai bună cunoaștere a sectorului și îmbunătățirea vizibilității economiei sociale – inclusiv inițiative de promovare a mărcii sociale și de conștientizare a formelor specifice de acțiuni ale economiei sociale
La nivelul priorității de investiții 9.v se prevede o valoare țintă de 743 până în anul a 2023 pentru indicatorul aferent – Entități de economie socială (din care: din zona rurală) sprijinite.
Grupuri țintă eligibile:
- Persoane din întreprinderi sociale nou înființate sau în întreprinderi sociale existente
Beneficiari potențiali:
- Entități de economie socială existente / nou înființate
- Administratorii schemei de grant global (pentru măsurile care vizează acordarea de sume nerambursabile) în situația în care se optează pentru acest mecanism de implementare
- În situația utilizării instrumentelor financiare, beneficiarul acțiunii poate fi fondul fondurilor / entitatea implicată în implementarea mecanismului de instrumente financiare
Schema de grant global în domeniul antreprenoriatului social:
În cadrul POCU se are în vedere inițierea unei/unor scheme de tip grant global pentru sprijinirea înființării entităților de economie socială, precum și pentru sprijinirea dezvoltării celor existente. În cadrul acestor scheme vor fi acordate sume nerambursabile, plus sprijin sub forma activităților de consiliere, consultanță, formare profesională etc.
Instrumente financiare:
Instrumentele financiare avute în vedere în cadrul AP4, PI 9.v vizează acordarea de produse financiare, cum ar fi microcreditele și garanțiile pentru creditele contractate de entitățile de ES, în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate, până la maxim 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de echivalentul în lei a sumei de 500.000 euro.
Sursa: http://bachtalo.ro/pocu-2014-2020-si-economia-sociala/
joi, 21 mai 2015
Formam agenți de securitate la Zimnicea
Cursul a început la Zimnicea pentru calificarea „Agenti de securitate” si informatii suplimentare sunt disponibilie aici.
miercuri, 20 mai 2015
Cum sunt structurate Axele prioritare ale POCU 2014-2020
Programul Operational Capital Uman 2014-2020
Acest program urmareste sa investeasca aproximativ 5 miliarde de euro (din care 4,3 miliarde de euro din bugetul UE) pentru a ajuta cetatenii romani, inclusiv tinerii, sa isi gaseasca un loc de munca, sa isi imbunatateasca nivelul de educatie si de competente, precum si pentru a contribui la reducerea saraciei si a excluziunii sociale, la promovarea unor servicii sociale mai bune si la eficientizarea institutiilor de pe piata muncii. O atentie deosebita este acordata tinerilor, romilor si populatiei din mediul rural.
Obiectivele specifice POCU:
- Promovarea calităţii sistemului de educaţie si formare profesională iniţială si continuă, inclusiv a învăţământului superior si a cercetării;
- Promovarea culturii antreprenoriale si îmbunătăţirea calităţii si productivităţii muncii;
- Facilitarea inserţiei tinerilor si a somerilor de lungă durată pe piaţa muncii;
- Dezvoltarea unei pieţe a muncii moderne, flexibile si incluzive;
- Promovarea (re)inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor inactive, inclusiv în zonele rurale1;
- Îmbunătăţirea serviciilor publice de ocupare;
- Facilitarea accesului la educaţie si pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile.
.
Programul cuprinde 7 axe prioritare, care dispun de urmatoarele alocari din bugetul UE:
.
Axa prioritara 3, avand ca tema locurile de munca pentru toti, dispune de o alocare de 1,1 miliarde de euro din bugetul UE. Aceasta axa vizeaza sprijinirea accesului la ocuparea fortei de munca, acordand o atentie deosebita somerilor si persoanelor inactive, somerilor de lunga durata, lucratorilor in varsta, persoanelor cu handicap si persoanelor cu un nivel mai scazut de educatie. Acest lucru va implica, printre altele, imbunatatirea competentelor persoanelor vizate, facilitarea recunoasterii calificarilor sau a experientei lor profesionale, sprijinirea mobilitatii fortei de munca intre diferitele regiuni din Romania si acordarea de asistenta participantilor in legatura cu gasirea unui loc de munca sau infiintarea de microintreprinderi si IMM-uri.
Axa prioritara 4, care dispune de 940 milioane de euro, vizeaza sa promoveze incluziunea sociala si sa combata saracia. Printre alte actiuni se vor numara si o serie de masuri integrate, care vor ajuta persoanele dezavantajate, inclusiv romii, sa aiba acces la piata fortei de munca, prin imbunatatirea competentelor si sprijinirea spiritului antreprenorial si a intreprinderilor sociale. Vor fi sprijinite mai multe grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele fara adapost, persoanele care sufera de diverse dependente, victimele violentei domestice sau ale traficului de persoane, detinutii sau fostii infractori, persoanele in varsta si persoanele cu handicap. De asemenea, se va acorda un sprijin specific serviciilor sociale, precum asistenta sociala, serviciilor de sanatate si de ingrijire, inclusiv pentru a sprijini asa-numita „dezinstitutionalizare” (asistenta acordata grupurilor de persoane cu nevoi de ingrijire specifice, menita sa le permita acestora sa traiasca mai independent in loc sa fie institutionalizate).
Axa prioritara 5, care dispune de 201 milioane de euro, sprijina dezvoltarea locala aflata in responsabilitatea comunitatilor. Sunt vizate zonele urbane (orase cu peste 20 000 de locuitori), punandu-se un accent deosebit pe comunitatile defavorizate. Prin urmare, aceasta masura va veni in completarea sprijinului pentru zonele rurale si orasele mai mici, acordat in cadrul programului de dezvoltare rurala.
Axa prioritara 6, care vizeaza educatia si competentele, va investi 1,2 miliarde de euro pentru sprijinirea educatiei de a doua sansa a tinerilor care nu sunt incadrati profesional si care nu urmeaza niciun program educational sau de formare, pentru reducerea ratei de parasire timpurie a scolii, pentru imbunatatirea accesului la invatamantul tertiar si a calitatii acestuia, pentru infiintarea de stagii si pentru invatarea pe tot parcursul vietii, pentru imbunatatirea competentelor cadrelor didactice, sprijinirea educatiei antreprenoriale, precum si a educatiei si a formarii profesionale in general, vizand intotdeauna sa sporeasca relevanta acestora in raport cu cerintele de pe piata muncii. Se acorda o atentie deosebita persoanelor vulnerabile, cum ar fi romii sau populatia din mediul rural sau persoanele cu un nivel scazut de competente, de exemplu, prin acordarea de burse de studiu.
vineri, 15 mai 2015
Ministrul Muncii, Rovana Plumb: POCU 2014-2020, cel mai mare angajator din România în următorii ani
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă la sediul Ministerului Fondurilor Europene, unde a participat la lansarea Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU), a declarat că acesta beneficiază de o finațare de 5 miliarde euro și "va fi practic cel mai mare angajator din țară, în următorii ani".
Vineri, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, a avut loc lansarea Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU), care urmărește integrarea nevoilor de dezvoltare a resurselor umane în ansamblul programelor și politicilor publice ale României, ca Stat Membru al UE, și are în vedere valorizarea capitalului uman, ca resursă pentru o dezvoltare sustenabilă în viitor, potrivit unui comunicat de presă al MMFPSPV remis redacției DC News.
Prezentă la eveniment, ministrul Rovana Plumb a apreciat cât de important este acest program pentru toți românii, având în vedere mărimea fondurilor alocate şi numeroasele categorii de beneficiari.
"Consider că investiţia în oameni este cea mai profitabilă investiţie pe care o poate face o societate. Cu o finanțare de 5 miliarde euro, din care 4,36 miliarde din fonduri europene, POCU 2014-2020 va fi practic cel mai mare angajator din țară, în următorii ani. Tineri, șomeri, persoane din grupurile vunerabile, antreprenori, lucrători, persoane aflate în sărăcie sau cu venituri reduse - toți se regăsesc în măsurile prevăzute de program, care va deveni astfel un instrument eficient de stimulare a creșterii economice și de incluziune socială a persoanelor defavorizate", a declarat ministrul Plumb, în opinia căreia POCU 2014-2020 va ajuta la schimbarea în bine a României.
joi, 14 mai 2015
Incep noi cursuri in proiectul FORMAT. De la somer la aangajat
Începe cursul de „lucrător în comerț” la Alexandria.
Mai multe detalii gasiți pe website-ul proiectului aici.
Mai multe detalii gasiți pe website-ul proiectului aici.
miercuri, 13 mai 2015
Incep noi cursuri in proiectul FORMAT. De la somer la aangajat
Începe un nou curs de calificare in calificarea Operator introducere, prelucrare şi validare date” în Slatina, in incinta Liceului Metalurgic. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
marți, 12 mai 2015
Prezentare sintetică POCU 2014-2020
Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU) are ca şi principal instrument de finanţare Fondul Social European (FSE).
Obiectivele şi priorităţile POCU 2014-2020:
- Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor;
- Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare;
- Efectuarea de investiții în domeniul educației, al formării și al formării profesionale în vederea dobândirii de competențe și a învățării pe tot parcursul vieții;
care se concretizează în următoarele priorităţi:
– accesul la locuri de muncă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru persoanele inactive, inclusiv pentru șomerii de lungă durată și pentru persoanele cu șanse mici de angajare, inclusiv prin inițiative locale de angajare și sprijin pentru mobilitatea forței de muncă;
– reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare;
– integrarea durabilă pe piața forței de muncă a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, care nu urmează studii sau cursuri de formare, inclusiv a tinerilor care se confruntă cu riscul excluziunii sociale și a tinerilor din comunitățile marginalizate, inclusiv prin implementarea garanției pentru tineri;
– integrarea socio-economică a comunităţilor marginalizate, cum ar fi romii;
– îmbunătățirea calității și a eficienței învățământului terțiar și a celui echivalent și a accesului la acestea, în vederea creșterii participării și a nivelului de educație, în special pentru grupurile defavorizate;
– activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare;
– creșterea accesului egal la învățarea pe tot parcursul vieții pentru toate grupele de vârstă în cadre formale, nonformale și informale, actualizarea cunoștințelor, a competențelor și a aptitudinilor forței de muncă și promovarea unor parcursuri de învățare flexibile, inclusiv prin orientarea profesională și validarea competențelor dobândite;
– creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general;
– sporirea relevanței pe piața forței de muncă a educației și a sistemelor de formare, facilitarea tranziției de la educație la piața forțelor de muncă și consolidarea formării și a sistemelor de formare profesională, precum și a calității lor, inclusiv prin mecanisme de anticipare a competențelor, adaptarea programelor de învățământ și instituirea și dezvoltarea unor sisteme de învățare la locul de muncă, inclusiv a unor sisteme de învățare duală și programe de ucenicie;
– adaptarea la schimbare a lucrătorilor, întreprinderilor şi a antreprenorilor;
– promovarea antreprenoriatului social și a integrării profesionale în întreprinderile sociale și promovarea economiei sociale și solidare pentru a facilita accesul la locuri de muncă;
– strategii de dezvoltare locală elaborate la nivelul comunității;
– modernizarea instituțiilor pieței forței de muncă, precum serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă și îmbunătățind satisfacerea nevoilor pieței forțelor de muncă, prin măsuri de stimulare a mobilității transnaționale a lucrătorilor și prin programe de mobilitate și printr‐o mai bună cooperare între instituții și părțile interesate relevante;
pentru care în perioada 2014-2020 se vor lansa măsurile de sprijin fnanciar nerambursabil prin axele prioritare:
– Locuri de muncă pentru tineri
– Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEET
– Locuri de muncă pentru toţi
– Incluziunea socială şi combaterea sărăciei
– Educaţie şi competenţe
– Asistenţă tehnică
Sursa: accesarefonduriue.ro
luni, 11 mai 2015
Metodologia si criteriile de verificare, evaluare si selectie pentru PO Capital Uman 2014-2020 – publicate spre consultare
Ministerul Fondurilor Europene – Directia Generala Programe Capital Uman publica spre consultare:Metodologia si criteriile de verificare, evaluare si selectie pentru Programul Operational Capital (POCU) 2014-2020.
In conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, metodologia si criteriile vor fi supuse aprobarii Comitetului de Monitorizare pentru POCU in data de 20 mai 2015.
Observatii/propuneri de modificare privind continutul documentului, se pot trimite prin completarea formularului, pana la data de 13 mai 2015, ora 12.00 la adresa de e-mail consultare.posdru@fonduri-ue.ro.
Sursa: AM POSDRU
joi, 7 mai 2015
Primul Ghid al Solicitantului din cadrul POCU 2014-2020 publicat spre consultare încă din ianuarie
Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica schita ghidului pentru cererea de propuneri de proiecte „Masuri integrate pentru tinerii inactivi”, primul apel din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014 - 2020 în ianaurie 2015.
„Aceasta prima schita de ghid din cadrul POCU vine cu o serie de noutati punctuale, dar si cu o schimbare majora de gandire. Este o schimbare de abordare de care Romania are extrem de multa nevoie astazi: banii nu mai trebuie sa fie doar cheltuiti, ci investiti astfel incat sa genereze plus valoare. Vrem ca tot ce inseamna finantari europene pentru tineri sa vizeze nevoile lor reale, corelate cu nevoile pietei. Tinerii trebuie motivati, le trebuie experienta profesionala si un loc de munca, iar statul poate si trebuie sa le asigure toate aceste lucruri, punandu-i in legatura directa cu angajatorii. Tinerii sunt una dintre prioritatile Romaniei, iar ei trebuie sa simta ca facem lucruri concrete pentru ei. Invatamantul dual este, de exemplu, o solutie care ar putea sa rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legaturi directe intre scoala si angajator, indiferent ca vorbim de facultati, licee sau scoli profesionale. Incepand cu luna ianuarie, vom organiza intalniri cu tinerii si vom aduce la aceeasi masa pe toti cei care pot si trebuie sa imbunatateasca situatia lor. De exemplu, trebuie sa gasim o modalitate prin care tinerii, elevii si studentii, imediat ce intra sau ies dintr-o forma de invatamant, sa fie inregistrati la serviciul public de ocupare, astfel incat sa putem identifica, de la bun inceput, cele mai bune solutii pentru ei”, a declarat atunci ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Pentru a imbunatati situatia tinerilor care nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie si formare (NEETs) si pentru a facilita tranzitia catre piata muncii, la nivel national se va actiona pe trei paliere – educatie, formare, ocupare.
Interventiile finantate prin POCU ii vizeaza pe tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia prin „Initiativa locuri de munca pentru tineri” (Axa Prioritara 1), dar si pe cei din celelalte cinci regiuni ale tarii, prin „Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs” (Axa Prioritara 2).
Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani).
Solicitantii si partenerii eligibili sunt: angajatori, entitati relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc.) in parteneriat cu angajatori, SPO in parteneriat cu entitati relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc., entitatile selectate/ desemnate pentru implementarea schemelor de grant global in domeniul antreprenoriatului.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene preluate de fonduri-structurale.ro
„Aceasta prima schita de ghid din cadrul POCU vine cu o serie de noutati punctuale, dar si cu o schimbare majora de gandire. Este o schimbare de abordare de care Romania are extrem de multa nevoie astazi: banii nu mai trebuie sa fie doar cheltuiti, ci investiti astfel incat sa genereze plus valoare. Vrem ca tot ce inseamna finantari europene pentru tineri sa vizeze nevoile lor reale, corelate cu nevoile pietei. Tinerii trebuie motivati, le trebuie experienta profesionala si un loc de munca, iar statul poate si trebuie sa le asigure toate aceste lucruri, punandu-i in legatura directa cu angajatorii. Tinerii sunt una dintre prioritatile Romaniei, iar ei trebuie sa simta ca facem lucruri concrete pentru ei. Invatamantul dual este, de exemplu, o solutie care ar putea sa rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legaturi directe intre scoala si angajator, indiferent ca vorbim de facultati, licee sau scoli profesionale. Incepand cu luna ianuarie, vom organiza intalniri cu tinerii si vom aduce la aceeasi masa pe toti cei care pot si trebuie sa imbunatateasca situatia lor. De exemplu, trebuie sa gasim o modalitate prin care tinerii, elevii si studentii, imediat ce intra sau ies dintr-o forma de invatamant, sa fie inregistrati la serviciul public de ocupare, astfel incat sa putem identifica, de la bun inceput, cele mai bune solutii pentru ei”, a declarat atunci ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Pentru a imbunatati situatia tinerilor care nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un program de educatie si formare (NEETs) si pentru a facilita tranzitia catre piata muncii, la nivel national se va actiona pe trei paliere – educatie, formare, ocupare.
Interventiile finantate prin POCU ii vizeaza pe tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia prin „Initiativa locuri de munca pentru tineri” (Axa Prioritara 1), dar si pe cei din celelalte cinci regiuni ale tarii, prin „Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs” (Axa Prioritara 2).
Grupul tinta vizat in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte este format din tineri NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani (respectiv, pana la implinirea varstei de 25 ani).
Solicitantii si partenerii eligibili sunt: angajatori, entitati relevante (furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc.) in parteneriat cu angajatori, SPO in parteneriat cu entitati relevante (angajatori, furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor, sindicate, patronate, ONG-uri/ organizatii de tineret etc., entitatile selectate/ desemnate pentru implementarea schemelor de grant global in domeniul antreprenoriatului.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene preluate de fonduri-structurale.ro
marți, 5 mai 2015
A fost lansat Programul Operational Capital Uman 2014-2020
„Daca vrei un an de belsug, cultiva orez, daca vrei 10 ani de belsug, cultiva o livada, daca vrei 100 de ani de belsug, cultiva oameni” a fost proverbul sub semnul caruia a avut loc lansarea oficiala a POCU 2014-2020.
Programul Operational Capital Uman 2014-2020 este programul care asigura finantarea europeana in urmatoarea perioada pentru o serie de domenii socio-economice cheie, cum ar fi ocuparea, educatia, incluziunea sociala si sanatatea. Prin urmare, asteptam de la acest Program un impact major atat pe piata muncii, cat si in ceea ce priveste nivelul de competente al populatiei, calitatea serviciilor sociale sau de sanatate, in ansamblu, nivelul de bunastare al cetatenilor, a declarat ministrul fondurilor europene, Marius Nica.
Programul aprobat de catre CE la data de 25 februarie 2015 are o alocare financiara nerambursabila in valoare de 4,326 miliarde euro din care 4,220 miliarde euro provin din FSE, iar 105,9 milioane euro prin ILMT, noul instrument european dedicat regiunilor cu rata somajului in randul tinerilor de peste 25%.
In viziunea ministrului Muncii Rovana Plumb „Programul Operational Capital Uman 2014-2020 va deveni cel mai mare angajator din Romania in urmatorii ani” adresandu-se tuturor categoriilor, pornind de la tineri si continuand cu grupurile vulnerabile, familiile monoparentale, persoanele defavorizate, minoritatile roma etc.
Prezent la acest eveniment, Sorin Campeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a invocat perfectionarea personalului didactic, reducerea si preventia abandonului scolar, adaptarea invatarii pe tot parcursul vietii la necesitatile pietei fortei de munca, printre prioritatile de investitii ale POCU.
POCU este structurat pe 7 axe prioritare, dupa cum urmeaza:
Programul Operational Capital Uman 2014-2020 este programul care asigura finantarea europeana in urmatoarea perioada pentru o serie de domenii socio-economice cheie, cum ar fi ocuparea, educatia, incluziunea sociala si sanatatea. Prin urmare, asteptam de la acest Program un impact major atat pe piata muncii, cat si in ceea ce priveste nivelul de competente al populatiei, calitatea serviciilor sociale sau de sanatate, in ansamblu, nivelul de bunastare al cetatenilor, a declarat ministrul fondurilor europene, Marius Nica.
Programul aprobat de catre CE la data de 25 februarie 2015 are o alocare financiara nerambursabila in valoare de 4,326 miliarde euro din care 4,220 miliarde euro provin din FSE, iar 105,9 milioane euro prin ILMT, noul instrument european dedicat regiunilor cu rata somajului in randul tinerilor de peste 25%.
In viziunea ministrului Muncii Rovana Plumb „Programul Operational Capital Uman 2014-2020 va deveni cel mai mare angajator din Romania in urmatorii ani” adresandu-se tuturor categoriilor, pornind de la tineri si continuand cu grupurile vulnerabile, familiile monoparentale, persoanele defavorizate, minoritatile roma etc.
Prezent la acest eveniment, Sorin Campeanu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a invocat perfectionarea personalului didactic, reducerea si preventia abandonului scolar, adaptarea invatarii pe tot parcursul vietii la necesitatile pietei fortei de munca, printre prioritatile de investitii ale POCU.
POCU este structurat pe 7 axe prioritare, dupa cum urmeaza:
- 3 axe prioritare dedicate domeniului ocuparii (AP1, AP2 si AP3);
- 2 axe prioritare dedicate incluziunii sociale (AP4 si AP5);
- 1 axa prioritara dedicata educatiei (AP6);
- 1 axa prioritara de asistenta tehnica (AP7).
Ministrul a mai declarat ca in ceea ce priveste calendarul de lansare, va pot spune ca suntem intr-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de interventie ale Programului, urmand ca acestea sa fie lansate in consultare publica pana la finalul lunii iunie.
Sursa: Teodora Fulga, www.fonduri-structurale.ro
Abonați-vă la:
Postări (Atom)